Međunarodni savet aerodroma: Dve petine putničkog saobraćaja i skoro upola prihoda manje u 2020. 1Foto: EPA-EFE/ VALDA KALNINA (Ilustracija)

 Međunarodni savet aerodroma (ACI World) objavio je danas da njihova ekonomska analiza predviđa da će pandemija virusa Covid-19 na globalnom nivou dovesti do smanjenja putničkog saobraćaja za dve petine i prihoda aerodroma za skoro polovinu u 2020. godini.

ACI World očekuje smanjenje putničkog saobraćaja za blizu dve petine (38,1 odsto) ili 3,6 milijardi putnika u odnosu na predviđanja pre pojave virusa Covid-19.

Azijsko-Pacifički region, Bliski Istok i Evropa – tri tržišta koja se najviše oslanjaju na međunarodni saobraćaj – izgubiće značajan udeo putnika, a umanjenje će biti veće od trećine u sva tri slučaja, navedeno je saopštenju.

Očekuje se da će aerodromi u Americi, za koje je karakterističan značajan udeo domaćeg saobraćaja, izgubiti preko jedne trećine ukupnog prevoza putnika.

Apsolutno smanjenje saobraćaja do kraja 2020. godine može dostići do 1,5 milijardi putnika u Azijsko-Pacifičkom regionu, 0,8 milijardi putnika u Severnoj Americi i približiti se broju od milijardu putnika u Evropi.

Latinska Amerika-Karibi mogu izgubiti realno 250 miliona putnika, Bliski Istok 160 miliona i Afrika 80 miliona putnika.

Pad broja putnika i obustava letova dovešće do smanjenja prihoda, a od očekivanog prihoda, od oko 172 milijarde dolara, sada se predviđa da bi aerodromski sektor mogao da izgubi oko 45 odsto ili više od 76 milijardi dolara do kraja ove godine.

„Drastičan pad u ovakvom obimu predstavlja egzistencijalnu pretnju po globalni aerodromski sektor. Potrebna je brza, efikasna i odgovarajuća reakcija vlasti kako bi se sačuvali milioni radnih mesta, zaštitilo osnovno poslovanje i omogućile najveće šanse za sektor da prebrodi krizu i brzo se oporavi“, izjavila je generalna direktora ACI World Angela Gitens.

Prema njenim rečima, globalni aerodromski sektor se suočava sa gubicima koji se mere u milijardama dolara već u prvom kvartalu 2020. godine, a sada se predviđa da će se uticaj virusa Covid-19 produžiti ne samo na drugi kvartal, već i na drugu polovinu ove godine.

„Većina stručnjaka u avio-transportnom sektoru se slaže da bi oporavak mogao da traje od godinu dana do 18 meseci da bi se dostigao nivo saobraćaja pre krize i da bi sektor tek krajem 2021. godine mogao da počne da beleži obim saobraćaja kao pre pojave virusa Covid-19. Fer i odgovarajuća globalna reakcija u vidu ekonomskih mera je neophodna da bi se zaštitilo osnovno poslovanje aerodroma, sačuvali milioni radnih mesta širom sveta i obezbedio opstanak ovog sektora i postavili temelji za oporavak“, izjavila je Gitens.

Istaknuto je da, s obzirom na nagli pad prihoda, aerodromi preduzimaju sve moguće mere kako bi očuvali finansijsku stabilnost.

Iako imaju visoke fiksne i neizbežne troškove, aerodromi maksimalno smanjuju varijabilne izdatke time što zatvaraju delove infrastrukture, odlažu kapitalna ulaganja i bave se troškovima zaposlenih.

U ACI World smatraju i da je razumno očekivati brži oporavak domaćeg putničkog saobraćaja.

Kad je reč o međunarodnom saobraćeju, oporavak će trajati duže s obzirom na to da svi međunarodni letovi podrazumevaju recipročne dozvole, a zemlje će izlaziti iz trenutne krize u različito vreme i različitim tempom shodno smanjivanju nedavno uvedenih ograničenja.

ACI World predstavlja sektorsko udruženje svetskih arodroma osnovano 1991. godine sa ciljem da podstakne saradnju među članovima i drugim partnerima u svetskom vazduhoplovnom sektoru, uključujući Međunarodnu organizaciju za civilno vazduhoplovstvo, Međunarodnu asocijaciju za avio-transport i Organizaciju navigacionih službi u civilnom vazduhoplovstvu.

Od januara 2020. godine, ACI ima 668 članova na 1.979 aerodroma u 176 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari