Memorandum o zaštiti sezonskih radnika 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Sezonski radnici zbog komplikovanih procedura retko mogu da ostvare svoja prava na penzijsko i zdravstveno osiguranje, ocenio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle potpisivanja Memoranduma kojim država želi da te ljude uvede u sistem penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Nedimović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da Vlada planira da izradi zakonski okvir radi lakše prijave sezonskih radnika, berača voća i povrća.

Ideja je da uključimo u sistem 80.000 do 100.000 ljudi, rekao je Nedimović i dodao da u ovom trenutku ne postoji registar tih radnika i da je nezahvalno govoriti o preciznim brojkama.

Memorandum podrazumeva primenu jednostavne procedure za prijavu sezonskih radnika putem portala ili telefonom, kao i smanjenje troškova na ime poreskih obaveza za njihovo zapošljavanje, a Nedimović navodi da još nije utvrđena visina poreskih davanja.

Memorandum o sezonskim radnicima su potpisali ministri Branislav Nedimović i Zoran Đorđević, kao i predstavnici Nemačke razvojne agencije GIZ i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, a prisutan je bio i nemački ambasador Aksel Ditman.

Program „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnji i razvoj.

Đorđević je istakao da će sprovođenje programa za sezonske radnike uticati na smanjenje sive ekonomije u Srbiji.

Analize pokazuju da je u poslednjem kvartalu 2016. godine 65 odsto sezonskih radnika radilo bez ugovora, a mi želimo da to promenimo i da ti ljudi ostvare prava na penziono, socijalno i zdravstveno osiguranje, rekao je Đorđević.

On je ocenio da je ovo prvi korak u borbi protiv sive ekonomije, a da slede i druge mere.

Ambasador Ditman je ocenio da je program „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ veoma važan i da mu je drago što će Nemačka učestvovati u njegovom sprovođenju.

Važno je regulisati uslove rada sezonskih radnika i stvoriti uslove da oni dobiju penzijsko i zdravstveno osiguranje, rekao je Ditman. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari