Menadžment Stelantisa obavestio zaposlene u službama i radnike angažovane na održavanju da ne dolaze na posao 1Tokom protekle godine radnici Fijat plastika protestvovali su i ispred Skupštine grada Kragujevca, arhiva Foto: A. P.

Nakon što su sindikati Stelantisove fabrike automobila u Kragujevcu najavili da će u četvrtak sedam sati blokirati glavni ulaz i onemogućiti ulaz u nju, menadžment je obavestio zaposlene u službama i radnike angažovane na održavanju da ne dolaze na posao, saznaje FoNet.

Sekretar Samostalnog sindikata u fabrici Fijat plastik Bojan Božović potvrdio je FoNetu da su večerašnjem sastanku na kome se razgovaralo o organizaciji sutrašnje blokade prisustvovali predstavnici sva četiri sindikata i predstavnici radnika.

„Svi smo jedinstveni u nameri da sutra u sedam časova blokiramo glavni ulaz u farku, a da ostale kapije zaključamo lancima i katancima“, rekao je Božović i najavio da će na tom skupu obavestiti zaposlene o ishodu razgovora sa premijerkom Anom Brnabić.

On je rekao da je sa Brnabić postignut dogovor da se u fabrici do 10. juna i donošenja socijalnog programa „zamrznu“ sve aktivnosti menadžmenta u pogledu promene statusa zaposlenih, a da su se sindikalisti s druge strane obavezali da u tom periodu neće biti protestnih okupljanja.

Božović je dodao da je Stelantis već narednog dan prekršio dogovor i počeo da poziva zaposlene na intervjue za upućivanje na rad u inostranstvo i brifinge na kojima im se nameće jedna od dve ponuđene opcije.

„Država nije stala u odbranu onoga što smo dogovorili da sutra organizujemo protest upozorenja blokadom fabrike. Hoćemo da pokažemo da smo ozbiljni i da više ne može da se dozvoljava Fijatu da radi šta hoće – da ignoriše zahteve radnika, naloge Vlade i zakone Srbije“, istakao je Božović.

Komentarišući izjavu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić da je neophodno da oko 1.000 radnika ide na dvogodišnju obuku u Stelantisove fabrike u inostranstvu, Božović je poručio da to nije tačno.

Naveo je da je potpuno neshvatljivo da država tera 1.000 svojih radnika na rad u drugu zemlju, kao jeftinu radnu snagu pod izgovorom da je to obuka za proizvodnju novog modela vozila na električni pogon, dok se u tim fabrikama proizvode konvencionalni automobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari