Meštani sela Dadince u strahu: Da li će Ministarstvo dozvoliti gradnju male hidroelektrane ili ipak ne? 1Foto: mre.gov.rs

Predstavnici Opštine Vlasotince danas su potvrdili da čekaju odgovor Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, od kojeg zavisi da li će biti poništena dozvola za izgradnju male hidroelektrane Besko.

Meštani sela Dadince već osam dana stražare iz straha da investitori ponovo ne dođu noću s bagerima i krenu sa radovima.

Ministarstvo građevinarstva će proveriti dokumentaciju za izdavanje građevinske dozvole za MHE Besko, a od Ministarstva energetike čeka se odgovor, na zahtev Opštine, upućen po hitnom postupku, o važenju energetske dozvole.

Ukoliko se ustanove nepravilnosti, dozvola će biti poništena, izjavio je na sednici Skupštine Opštine Vlasotince zamenik predsednika Opštine, Vladimir Kocić.

On je s predstavnicima opštinskog Odeljenja za urbanizam u ponedeljak bio na sastanku u resornom ministarstvu, pa su zbog velikog interesovanja javnosti u dnevni red sednice Skupštine opštine uvrstili predlog Dragana Jovića, odbornika Grupe građana „Dr Dragan Spasić“, da se raspravlja o izveštaju o poštovanju odluke ; te skupštine iz marta 2021.godine o zabrani izgradnje malih hidroelektrana.

Predsednik Opštine Vlasotince, Bratislav Petrović, kazao je za zabranu izgradnje malih hidroelektrana, „razlog bio jedan: znao sam da na reci Vlasini ne može da se izgradi više ni jedna MHE, da sačuvamo Rupsku reku da se više ni jedna elektrana tamo ne izradi“.

Objasnio je da je vremenom saznao da „šefa urbanizma jure rokovi i da on mora to da potpiše. Pitao sam šta je sa skupštinskom odlukom, on mi je rekao da ona ne važi jer je investitor podneo zahtev pre donošenja odluke i da ona ne može retroaktivno da se primenjuje“, objasnio je Petrović.

Dodao je da „nije znao šta ga je snašlo“ jer godinu dana su zajedno s direktorom „Vodovoda“ i pomoćnikom predsednika Opštine radili na studiji opravdanosti vodosnabdevanja Vlasotinca i Leskovca sa Rupske reke i Grdeličkog vodozahvata, za meštane Ladovice.

Ponovio je da je već 12 godina protiv izgradnje malih hidroelektrana i kada je bio u vlasti i kad je bio u opoziciji.

„Nažalost, sve dozvole koje su izdate, izdate su u vreme kada sam bio u opoziciji. Zato ja danas preko ovoga ne mogu da pređem, jer moj stav je isti i neće da se promeni. Iz ove situacije mora da se izađe, a da narod ne plati bilo koju štetu sutradan“, rekao je predsednik Opštine Vlasotince.

Istakao je da je „nemoral“ da ostave bez vode 700 žitelja sela Ladovice, od kojih 200 dece.

Načelnik Opštinske uprave, Marjan Stanković, rekao je da je imao sastanke i s rukovodiocem Odeljenja za urbanizam i s predsednikom Mesne zajednice, i da mu je rukovodilac urbanizma kazao da su dozvole izdate u skladu sa zakonom, a predsednik Mesne zajednice tvrdi da nisu.

„Čekamo da se izjasni Ministarstvo energetike u vezi sa važenjem energetske dozvole. Ukoliko Ministarstvo kaže da energetska dozvola nije u skladu sa zakonom, moj stav biće da se građevinska dozvola poništi. Poslaću sutra dopis vodoprivrednom inspektoru da izvrši nadzor nad svim elektranama na našoj teritoriji“, dodao je Stanković.

Oglasili su se i članovi Opštinskog veća koji treba da obave nadzor nad radom nadležnog odeljenja, Dragiša Miljković i Žaklina Stefanović.

Oni su tražili produženje roka koji su dobili za utvrđivanje stanja jer je materija veoma obimna, ali su naglasili da su odlučni da se taj posao obavi na najbolji mogući način.

Dragan Spasić, šef istoimene odborničke grupe, pitao je šta će se dogoditi ako Ministarstvo kaže da je sve u redu s dokumentacijom.Odbornici su se složili ;da i vlast i opozicija treba da ostanu pri odluci iz 2021. o zabrani izgradnje MHE koju su doneli jednoglasno i da se zajednički nađe rešenje problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari