Mihajlović: BiH je mesto u 'Otvorenom Balkanu', to nije nova Jugoslavija, standard je iznad politike 1foto: (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO)

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da regionalno povezivanje u energetici i saradnja, posebno kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, može da doprinese povećanju životnog standarda i da je to pitanje koje prevazilazi dnevnu politiku.

„Nama je u ovom regionu potrebno zajedništvo i zato mislim da je Bosni i Hercegovini (BiH) mesto u ‘Otvorenom Balkanu’. To nije nova Jugoslavija, kako može da se čuje, već je to priča kako da naši ljudi ne idu u druge evropske države, već da ostanu ovde, a na nama je da u fokus stavimo ekonomiju i životni standard, jer je to pitanje iznad politike“, rekla je Mihajlović u Sarajevu, na drugom Forumu Energetske zajednice o pravednoj tranziciji.

Ona je, u intervjuu Radio televiziji Republike Srpske, istakla i da se nada da će tokom sledeće godine krenuti realizacija projekta Buk-Bijela i izgradnja aerodroma u Trebinju, te da su zajednički infrastrukturni projekti Srbije i Republike Srpske (RS) vredni više od 1,5 milijardi evra, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Takođe i navela da je energetska tranzicija nepovratan proces i da su obnovljivi izvori energije (OIE) jedini put ka energetskoj stabilnosti i nezavisnosti.

„Izmenili smo zakonodavni okvir, napravili investicioni plan i krenuli sa novom energetskom politikom. Nije bilo lako, bilo je mnogo otpora, posebno javna preduzeća nisu shvatala da je prošlo vreme termoelektrana, ali smo napravili osnovu. To su reforme koje su potrebne, ali koje su dale rezultate, jer više niko ne govori o novim TE, već o velikim HE, kao što su Bistrica i Đerdap 3, o solarnim i vetroelektranama“, navela je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.