Mihajlović: Do marta 2023. potrebno tri milijarde evra za uvoz energenata, neophodna štednja 1BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da će u Srbiji do marta 2023, za uvoz energenata, zbog rasta cena, biti potrebno da se obezbedi oko tri milijarde evra i da svi moraju da štede energiju, saopštilo je ministarstvo.

„Radimo sve što možemo da obezbedimo dovoljne količine električne energije, gasa, nafte, naftnih derivata i za sada smo na dobrom putu. Najkritičnija je situacija sa strujom, koju ćemo sigurno uvoziti i narednih meseci i procena je da ćemo do kraja zimske sezone potrošiti oko tri milijarde evra kako bismo imali dovoljno električne, toplotne energije, gasa, nafte i naftnih derivata“, rekla je Mihajlović.

Ona je, odgovarajući na pitanja novinara tokom posete kompanije „Eko step pelet“ u Petrovcu na Mlavi, koja je izgradila solarnu elektranu, rekla da je situacija na berzama dramatična i da danas megavat-čas električne energije košta 562 evra, a pre godinu dana je bio 90 evra.

Cena gasa je, prema njenim rečima, sa 120 evra za 1.000 kubnih metara u martu prošle godine porasla na 2.200 evra, a da sve projekcije govore da će biti i viša.

Istakla je da je potrebno da svi, građani, privreda i država, budu racionalniji u potrošnji energije i najavila da će Ministarstvo uskoro predložiti potencijalne mogućnosti za smanjenje potrošnje i mere štednje.

Ona je rekla da je ograničenje visine cena peleta jedino održivo rešenje i da veruje da će u septembru stanje na tržištu biti stabilnije.

Na terenu su, kako je rekla, inspekcije koje kontrolišu sprovođenje uredbe o ogranjčenju cena peleta koje su utvrdile da od 77 privrednih subjekata 45 poseduje svu potrebnu dokumentaciju, a kod 26, kod kojih su utvrđene nepravilnosti, podneti su zahtevi za prekršajne postupke i zaplenjena je roba.

Mihajlović je rekla da su zelena agenda i tranzicija pitanje celog društva, a da zahvaljujući novom zakonodavnom okviru i gađani i privreda mogu lakše da postanu kupci-proizvođači električne energije.

„Za mene je čast što sam došla u kompaniju koja je prva u Srbiji postala kupac-proizvođač električne energije, zato što kada smo počeli s promenom zakonodavnog okvira i kada smo prvi put u našoj zemlji doneli Zakon o korišćenju OIE, bilo je mnogo otpora i opstrukcija, a danas vidimo da smo bili u pravu“, rekla je Mihajlović.

Umesto godinu dana i više od 25 dokumenata i dozvola koji su bili potrebni za postavljanje solarnih panela, danas, kako je rekla, sve traje od 15 do 20 dana, u samo dva koraka.

Kompanija „Eko step pelet“ je, prema njenim rečima, primer da je to moguće, a kapacitet od jednog megavata ne samo što će smanjiti emisije štetnih gasova za više 1.000 tona godišnje, nego će i kompaniji doneti velike uštede.

„Ovo je ujedno i poziv svim privrednim subjektima u zemlji da se uključe, jer ovo nije samo pitanje energetske tranzicije, već i energetske bezbednosti i samodovoljnosti, što je posebno važno u momentu svetske energetske krize“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da Srbija ima veliki broj sunčanih dana, čak i zimi, i da to treba iskoristiti i da u ovom trenutku u Srbiji postoji 179 kupaca-proizvođača, od čega je 160 domaćinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari