Mihajlović: EPS mora da bude zdravo preduzeće koje će uticati na rast i razvoj i drugih preduzeća 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je, gostujući na televiziji Prva, da način funkcionisanja u „Elektroprivredi Srbije“ mora da se promeni i da ovo preduzeće treba da bude stožer privrede i pokretač razvoja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Ona je rekla da je država obezbedila dovoljno energije i energenata zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i da je održala elektroenergetski sistem.

„To je preduzeće svih nas, ogroman novac se i stvara i troši. EPS mora da bude zdravo preduzeće koje će uticati na rast i razvoj i drugih preduzeća, ne samo u energetskom sektoru. Ja verujem da će stvari biti drugačije, svi ćemo raditi na tome. Moramo da vodimo računa o EPS-u, jer je to preduzeće vredno milijarde evra i od kojeg zavisi energetska i nacionalna bezbednost. Važno je da sistem bude stabilan, zato država radi 24 sata svakodnevno. Pomažemo EPS-u da obezbedi licence, da obezbedi dovoljno uglja, da održimo stabilnost. Očito je da u EPS-u ima sjajnih stručnjaka koji su bili skrajnuti, ali i to se menja“, rekla je Mihajlović.

Ponovila je da su neistine da je Ministarstvo odgovorno za probleme u elektroenergetskom sektoru, kao i da je odugovlačilo sa izdavanjem odobrenja „Elektroprivredi Srbije“ za polje E.

„Naravno da nije tačno da je boja pečata bila problem. Laž je da je zbog toga vraćana dokumentacija. Radilo se o suštinskim stvarima koje je EPS morao da ispuni da bi mogao da kopa. To nije polje od 100 metara, nego od 10 kvadratnih kilometara, to je kao da gradite auto-put bez dozvole. Mi smo insistirali na poštovanju svih zakona i pravila, da znamo koliko će biti eksploatacije, kakva će biti mehanizacija, koliko to državu košta. Na kraju je sve rešeno, naravno, i Ministarstvo je pomoglo EPS-u”, izjavila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari