Mihajlović: Ključno efikasno sprovođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da su za Srbiju, kako bi bila energetski bezbedna, ključna ulaganja u nove energetske kapacitete, efikasno sprovođenje zelene energetske tranzicije i jačanje regionalne povezanosti, saopšteno je danas iz njenog kabineta.

Ona je na obeležavanju početka projekta „Investicije u energetiku“ i predstavljanju kampanje „Bolja energija u Srbiji“, koji zajedno sprovode Ministarstvo i USAID, istakla da je od 2001. godine u energetiku uloženo posredstvom USAID više od 882 miliona dolara, od ukupno 1,2 milijarde dolara američke pomoći Srbiji.

„Oblast energetike i energetska bezbednost su danas najvažnije teme na globalnom nivou, budući da se nalazimo u velikoj energetskoj krizi i drago mi je da ćemo zajedno raditi na realizaciji projekata“, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, projekti će promovisati štednju, odnosno smanjenje potrošnje energije, i obezbediće prostor za investicije u energetsku infrastrukturu u Srbiji i regionu.

Deset toplana će uz račune za utrošenu toplotnu energiju imati i štampane preporuke za domaćinstva sa podacima o načinima uštede, kazala je Mihajlović i dodala da će Ministarstvo sa USAID raditi i na regulativima, promociji prosumera, odnosno kupca-proizvođača, a samim tim i promociji obnovljivih izvora energije i da će to biti osnova za odluke koje će donositi.

Petogodišnji projekat „Investicije u energetiku“ vredan je 20 miliona dolara i cilj mu je da pomogne zemljama u regionu da identifikuju i dalje razviju energetske projekte.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil rekao je da energetska bezbednost nije pitanje svaka države ponaosob, već da taj problem zahteva regionalnu saradnju.

„Očekujemo da će ova aktivnost rezultirati milionskim investicijama u energetske projekte u regionu i da će Srbija igrati ključnu ulogu u ovom programu koji će njoj i zemljama zapadnog Balkana pomoći da obezbede energetsku sigurnost u budućnosti“, rekao je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari