Mihajlović: Odluke Energetske zajednice doprineće razvoju, investicijama i energetskoj bezbednosti 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je da su energetska tranzicija, povećanje energetske efikasnosti i nove investicije u obnmovljive izvore energije (OIE) suština odluka donetih na današnjem sastanku Ministarskog saveta Energetske zajednice u Beogradu, kojim je predsedavala.

„Beograd je danas grad u kojem su donete važne odluke u procesu energetske tranzicije u jugoistočnoj Evropi, o dekarbonizaciji i okretanju ka zelenoj energiji“, rekla je Mihajlović.

Direktive se, kako je rekla, odnose „na sve što smo u ovoj godini proklamovali i uradili“ u delu zakonodavnog okvira kada je reč o dekarbonizaciji, povezivanju, povećanju učešća OIE u proizvodnji energije i povećanju energetske efikasnosti.

Srbija je, prema njenim rečima, spremna i kada su u pitanju zakoni i finansije, posebno u delu OIE i povećanja energetske efikasnosti, a na mapi puta dekarbonizacije će morati da se radi u narednim godinama, donesu i zakonodavni okviri i obezbedi dovoljno sredstava za finansiranje tog procesa.

Istakla je da je Srbija, donošenjem reformskih zakona u oblasti energetike, napravila veliki korak u procesu energetske tranzicije.

„Verujem da ćemo sledeće godine u Ukrajini detaljnije razgovarati o planu dekarbonizacije. Važno je da svi poručimo da energetika više ne može da se razvija bez zaštite životne sredine i da je potrebno da se bazira na tome, a verujem da ćemo imati dobre rezultate“, rekla je ona.

Mihajlović je ocenla da je Srbija obezbedila stabilno snabdevanje gasom po najpovoljnijoj ceni, što će uticati na konkurentnost privrede, a da su u toku pregovori između „Srbijagasa“ i „Gasproma“ o novom dugoročnom ugovoru.

Ona je rekla da je Srbija prošle godine bila pod sankcijama Energetske zajednice zbog toga što nisu odvojene delatnosti „Srbijagasa“ i „Jugorosgasa“ i da su odvojene delatnosti u „Srbijagasu“, a kada je reč o „Jugorosgasu“, potreban je novi sporazum Srbije i Rusije, ali će i to biti rešeno, jer je dokument prošao Vladu.

Prema Strategiji razvoja energetike iz 2014. u planu je, kako je rekla gašenje TE „Morava“, kao i da je to bio predlog Elektroprivrede Srbije, a da je predlog Ministarstva da to bude inovacioni centar, da se pokaže „šta sve možemo da radimo u narednom periodu, mislim i na vodonik, i na gas, i na sve druge obnovljive izvore“.

Plan jeste, kako je rekla da se u narednim decenijama zatvaraju termoelektrane, ali je važnije da se planira izgradnja novih kapaciteta, jer EPS nije izgradio nijedan 30 godina.

Ona je rekla da akcioni plan za Кlaster 4 sadrži sve o radu ovih preduzeća, čime se, uz otvaranje Horgoša naredne godine, u potpunosti otvara gasno tržište u Srbiji.

Dosadašnji direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač rekao je da je neke od usvojenih direktiva Srbija već usvojila kroz nove zakone.

„Uspešno smo završili sastanak sa do sada najvećom agendom. Usvojili smo regulative koje daju veće mogućnosti kupcima električne energije, otvorili smo mogućnosti za investicije u OIE i usaglasili korake ka povećanju energetske efikasnosti, a neke od ovih stvari Srbija već ima u svom zakonodavnom okviru“, rekao je Kopač posle sastanka.

Prema rečima zamenice Generalnog direktorata za energetiku u Evropskoj komisiji, Mehtild Vursdorfer postoje tri važne stvari, čist energetski paket, koji će omogućiti povećanje OIE, zatim energetska efikasnost i jedna vrsta panevropskog tržišta, a da je važna i mapa puta za dekarbonizaciju, što je jedini put ka napretku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari