Mihajlović: Otvaranjem rudnika u Boru Srbija doprinosi 18 odsto zlata i bakra u Evropi 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će otvaranjem rudnika Čukaru Peki, u septembru, Srbija učestvovati sa 18 odsto proizvodnje zlata i bakra u Evropi.

Ranije su govorili kako nam RTB Bor nije potreban, da treba uništiti rudnik, kao što su uništavali fabrike. To nije pitanje samo grada Bora, nego celog okruga, istakla je Mihajlović za TV Hepi.

Predsednik Vučić i Vlada Srbije su napravili plan i sada zajedno sa kineskim partnerima idemo ka proizvodnji koja raste za 13 odsto, predvidela je Mihajlović.

Zelena agenda donosi rast i razvoj

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da će zelena agenda doneti Srbiji privredni rast, nova radna mesta, smanjiti potrošnju energije i smanjiti loš uticaj na životnu sredinu.

„Zelena agenda ne postoji od juče, nego već nekoliko decenija, a Srbija ide ka ostvarenju te vizije. Mi smo i u procesu energetske tranzicije. To ne znači da ćemo zatvarati termoelektrane, ali treba da imamo plan kako da za 20 ili 30 godina pređemo na kapacitete koji proizvode dovoljno energije, a koriste obnovljive izvore“, rekla je Mihajlović za TV Hepi, prenelo je njeno Ministarstvo.

Istakla je da zelena agenda ne znači gubitak posla.

„Niko nikada nije rekao da do 2030. moramo da zatvorimo termoelektrane, ali moramo da razmišljamo o alternativama, posebno kada imamo u vidu karbonske takse koje će biti uvedene“, rekla je ona.

Mihajlović je istakla da Vlada ima plan i da se radi na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čišćenja divljih deponija, a ujedno na izgradnjih novih kapaciteta u oblasti energetike i rudarstva, kako bi se obezbedilo dovoljno energije, a istovremeno očuvala životna sredina.

„U svim zemljama se grade male hidroelektrane, a kod nas je narod, s pravom izgubio poverenje i zato smo podneli prijave protiv bivšeg ministra i direktora Zavoda za zaštitu prirode. Za šest godina nisu doneli važan pravilnik o biološkom minimumu, bilo je propusta u realizaciji projekata, menjali su se uslovi sve vreme“, kazala je ona.

Mihajlović: Treba osnaživati sve da prijave nasilje

Mihajlović je poručila kako se više ne sme dogoditi da Petnica, koja je važna naučna institucija, bude nevladina organizacija ili da, kao što je škola Mike Aleksića registrovana kao preduzetnička radnja za proizvodnju filmova, a bavili su se edukacijom mladih.

Danas imamo priču o Petnici i bivšeg direktora koji gostuje na televizijama i brani se i mi to gledamo umesto da razmišljamo o žrtvama. Za mene je bivši direktor Petnice takođe odgovoran, rekla je Mihajlović za TV Hepi, govoreći o nasilju nad ženama.

Ona je ukazala na podatke istraživanja prema kojima je svaka treća žena u Srbiji pretrpela neki vid nasilja i da se takva situacija smatrala normalnom pojavom.

Svi zajedno moramo da se borimo protiv svih vrsta nasilja, jer to ostavlja posledice na život tih žena. Imamo protekloh deset godina porast broja prijava, ali i dalje treba da osnažujemo sve da prijavljuju nasilje, istakla je Mihajlović.

Za deset godina 350 žena je ubijeno, a 470 dece ostalo bez majki. Nije greh prijaviti nasilje, greh je biti nasilnik, poručila je Mihajlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari