Mihajlović: Situacija u energetici teška u celoj Evropi, te "nenormalne" cene nijedna država neće moće da izdrži 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ)

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je situacija u energetici teška u celoj Evrpi i da te „nenormalne“ cene nijedna država neće moće da izdrži.

Kako je objasnila na TV Hepi, cena električne energije na berzama danas je 563 evra po megavat-času, dok je pre godinu dana koštala 90 evra.

„Milijardu i po evra smo do sada potrošili na uvoz struje i gasa, sve nas to čeka, i mnogo više do proleća ako cene nastave da rastu“, rekla je Mihajlović i dodala da će Srbija uvoziti struju i tokom zime, zbog čega mora da razmišlja o štednji i zašto se tako rasipa energija.

Ona je istakla da Srbija i dalje ima najnižu cenu struje u Evropi i da će sa poskupljenjem od 6,5 odsto razlika iznositi od 250 do 320 dinara po računu.

„Za nas je najvažnije da obezbedimo da do marta Srbija ima novac da plati energente, i drugo, da možemo da proizvedemo i da imamo odakle da uvezemo dovoljne količine, jer neće samo Srbija uvoziti“, kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, država je obezbedila dovoljno novca i pomoći će sa subvencijama od 50 odsto za promenu stolarije i solarne panele.

Mihajlović tvrdi da je odgovor na svako pitanje investicije, te da je Elektroprivreda Srbije (EPS) investirala i gradila nova postrojenja, danas bi bilo drugačije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari