Mihajlović: Srbija i Velika Britanija partneri u energetskoj tranziciji i ostvarivanju zelene agende 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIĆ/MO

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović danas je sa ministrom energetike Velike Britanije Gregom Hendsom razgovarala o saradnji dve zemlje u energetskoj tranziciji, borbi protiv klimatskih promena i razvoju i korišćenju novih tehnologija u oblasti energetike.

„Postoji mnogo prostora za saradnju između Srbije i Velike Britanije u svim oblastima energetske tranzicije i sprovođenju zelene agende, uključujući veće korišćenje obnovljivih izvora energije, proizvodnju vodonika sa niskim sadržajem ugljenika i napredovanje ka klimatski neutralnoj ekonomiji i zelenom razvoju“, rekla je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.

Ministarka je istakla da je Srbija prošle godine napravila prvi korak u energetskoj tranziciji donošenjem novih zakona u oblasti energetike i rudarstva i stvorila uslove za nove investicije u energetskom sektoru.

„U toku je izrada integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana do 2030. godine, sa vizijom do 2050. godine, i strategije razvoja energetike do 2040. godine, čiji deo će biti i vodonična strategija, koji će se naći na širokoj javnoj raspravi u kojoj će učestvovati i civilni sektor, i privreda, i akademska zajednica i svi građani, jer se energetska tranzicija tiče svih ljudi koji žive u Srbiji“, rekla je Mihajlović.

Na sastanku je razgovarano i o potpisivanju memoranduma o saradnji Srbije i Velike Britanije u oblasti energetske tranzicije i borbi sa klimatskim promenama, čime će, kako je saopšteno, dodatno biti unapređeni odnosi dve države.

„Drago mi je da imamo priliku da razgovaramo o jačanju saradnje i produktivnijem partnerstvu naše dve države u oblasti energetske tranzicije, borbe sa klimatskim promenama i procesu dekarbonizacije, posebno danas kada je energetika glavna tema na globalnom nivou. Mislim da postoji mnogo prostora da sarađujemo i svakako podržavamo Srbiju u procesu energetske tranzicije i diverzifikaciji izvora“, rekao Greg Hends.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari