Mihajlović: Srbija se okrenula stimulativnom načinu pomoći domaćinstvima, dok su u evropskim zemljama na snazi novčane kazne 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Srbija se okrenula stimulativnom načinu pomoći domaćinstvima kada je reč o električnoj energiji, što ne radi niko u evropskim zemljama, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i objasnila da su tamo na snazi novčane kazne, koje su u Francuskoj i po 750 evra, a u Italiji do 3.000 evra.

Ona je za TV Prva ponovila da Vlada ne pravi nikakve planove za restrikcije struje, da uvozi električnu energiju i trudi se da štedi.

„Ako zaista hoćemo da opstanemo ove zime, onda moramo malo i da štedimo“, poručila je Mihajlović, dodajući da je država dala skoro milijardu evra za uvoz električne energije i gasa.

Prema njenim rečima, ne može se tačno proceniti koliko će država dati novca za uvoz električne energije do kraja marta, jer se cena stalno menja.

Kako kaže, danas struja košta 400 evra po megavatsatu, dok je pre nekoliko dana bila 730 evra.

„Najoptimističnije procene kažu da ćemo do kraja marta dati barem dve milijarde evra, dok o pesimističnim ne smem ni da govorim“, naglasila je Mihajlović.

Ona je ukazala da domaćinstva najviše učestvuju u potrošnji električne energije sa oko 42 odsto, zbog čega država želi da stimuliše građane da štede.

Verujem da će u narednih pet do sedam dana Ministarstvo finansija izaći sa nekim predlogom ušteda, najavila je Mihajlović.

Navodi da je Srbija većim delom obezbedila dovoljne količine gasa, ali da nisu obezbeđene sve potrebne količine.

Kada je reč o mazutu, tog resursa ima za 119 dana, precizirala je Mihajlović i dodala da će država nabaviti još mazuta da „svi imaju svega“.

Ministarstvo je Tužilaštvu za organizovani kriminal podnelo krivičnu prijavu protiv generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorada Grčića, ali još nije dobilo odgovor, osim navoda po novinama da je krivična prijava odbačena.

„Mi plaćamo ove milijarde delom zbog jako lošeg upravljanja EPS, to ne kaže Zorana, već Fiskalni savet“, zaključila je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari