Mihajlović u Priboju: Energetski efikasne toplane deo vizije o zelenoj Srbiji 1Foto: Beta/Ministarstvo rudarstva i energetike/Zoran Petrović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Priboju, gde je počela da radi nova toplana na biomasu, da je cilj države povećanje energetske efikasnosti toplana i korišćenje goriva koja ne utiču na zdravlje životne sredine.

„Drago mi je da danas mogu da kažem da dva grada u Srbiji, Priboj i Mali Zvornik, imaju toplane koje koriste biomasu. Ponosna sam jer je sve uradjeno na vreme, nije bilo kašnjenja. Ovo je važno za sve gradjane, ne samo jer se radi o energetskoj samodovoljnosti, pošto će toplane koristiti lokalnu drvnu sečku kao gorivo, već i zbog činjenice da će imati grejanje 24 časa“, kazala je Mihajloivć, saopštio je njen kabinet.

Dodala je da važna i ekološka slika, jer će zaštita životne sredine od sada biti drugačija.

„Za Priboj to znači za više od 90 odsto manje sumpor-dioksida i oko 90 odsto manje ugljen-dioksida, što je važno za grad koji je godinama imao problem sa kvalitetom vaduha“, navela je ministarka.

U Srbiji, kako je podsetila, 10 toplana koristi ugalj, a 10 mazut.

„To moramo da promenimo, da predju na obnovljive izvore energije (OIE). Pored Priboja i Malog Zvornika, gde su danas istovremeno puštene u rad toplane, očekujemo naredne godine i toplanu u Majdanpeku i Novom Pazaru“, rekla je Mihajlović.

Direktor kancelarije nemačke razvojne banke КfW u Beogradu Rudiger Hartman je rekao da su zelena agenda i korišćenje OIE u fokusu saradnje sa Srbijom i da se razgovara o novim, zajedničkim projektima vrednim 300 miliona evra.

„Mi smo dugogodišnji partneri i privilegovani smo što imamo ulogu u unapređenju svih ekonomskih i ekoloških standarda. Energetski sektor je ključan u našoj saradnji. Projekti na kojima zajedno radimo vredni su 1,5 milijardi evra“, rekao je on.

Mihajlović je najavila da će izgradnja gasovoda Zlatibor-Nova Varoš-Priboj-Prijepolje početi najverovatnije februara naredne godine i da će radovi biti završeni za godinu dana.

U taj gasovod dužine 80 kilometara biće uloženo 40 miliona evra.

Mihajlović je ponovila da se cene električne, toplotne energije i gasa za domaćinstva neće menjati.

„Кada je reč o industriji, o tome ćemo zajedno da razgovaramo, ali je trenutno najvažnije da se cene za domaćinstva neće menjati i da ćemo imati dovoljno i energije i energenata“, kazala je ministarka.

Dodala je da će se, kada se aprilu budeme pravila analiza, videti da li su energija i energenti u Srbiji mogli da budu jeftiniji i da država ima manje troškove u energetskoj krizi.

„Mislim da jesmo mogli bolje da prodjemo, posebno ako imamo u vidu da je EPS morao bolje i efikasnije da planira remonte, a Srbijagas da ranije počne pregovore sa Gaspromom o novom dugoročnom ugovoru. Svakako ćemo više znati posle sastanka predsednika Vučića i Putina“, kazala je Mihajlović.

Istakla je da Srbija, bez obzira na trenutnu krizu, mora da poveća kapacitete koji koriste OIE, pre svega velike hidroelektrane, gasne elektrane, solarne i vetroelektrane, jer je cilj države da postoji dovoljno energije i da bude zdrava životna sredina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari