Mihajlović: U pripremi nacionalni plan za energetiku i klimu 1Foto:Beta/Ministarstvo rudarstva

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorane Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima američke kompanije „Behtel“ o saradnji u oblasti energetike i ulaganja u obnovljive izvore energije, saopšteno je iz tog Ministartva.

Ministarka je na sastanku sa predsednikom za region „Behtela“ Stu Džonsom i ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem, istakla da je za Srbiju važno da i u energetskom sektoru sarađuje na projektima sa jednom od najboljih svetskih kompanija.

„Pripremili smo nove zakone, jer hoćemo da stvorimo povoljno poslovno okruženje i otvorimo tržište za nove investicije“, izjavila je Mihajlović, saopštilo je ministarstvo.

Ona je dodala da je ovo važna godina za energetski sektor i da je u pripremi nacionalni plan za energetiku i klimu.

„Radićemo na dekarbonizaciji, hoćemo da povećamo proizcodnju iz obnovljivih izvora energije i da unapredimo energetsku efikasnost“, navela je ministarka.

Džons je istakao da je „Behtel“ zainteresovan da radi u Srbiji i da trenutno najviše rade u velikoj Britaniji na projektima vezanim za obnovljive izvore energije.

„Smatramo da Srbija može i treba da bude prva zemlja u regionu koja će ulagati u nove tehnologije u obnovljivim izvorima energije, posebno u oblasti vetroparkova, solarne energije, ali i u zeleni vodonik“, kazao je on.

Džons je izjavio i da je kompanija spremna da radi zajedno sa Srbijom, da se razgovara o strategiji razvoja i primeni novih tehnologija.

Godfri je izrazio zadovoljstvo zbog dosadašnje uspešne saradnje, rekavši da je „Behtel“ svetski priznata kompanija koja je zainteresovana za projekte u energetskom sektoru u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari