Mihajlović: U Srbiji se trenutno gradi 250 kilometara novih auto-puteva 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas za TV Prva da se širom Srbije trenutno gradi 250 kilometara novih auto-puteva.

Mihajlović je navela da je trenutno u izgradnji Moravski koridor, auto-put i brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, deonica autoputa od Čačka do Požega, auto-put ka Bosni i Hercegovini na potezu Sremska Rača – Кuzmin, a podsetila je da je juče potpisan i komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora.

Prema njenim rečima, Srbija je u prethodnih nekoliko godina izgradila 350 kilometara novih auto-puteva, ali da je važno ulagati i u pruge.

„Sada imamo 924 kilpmetra auto-puta, a do kraja sledeće godine biće gotove deonice od Кruševca do Pojata i od Čačka do Požege. Gradimo i brzu prugu od Beograda do Budimpešte, ali je jednako važno da imamo brzu prugu i do Niša, za koju očekujem da sledeće godine potpišemo ugovor. Realizujemo infrastrukturne projekte vredne 16 milijardi evra“, izjavila je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Ocenila je i da je za Srbiju značajno da ima što više različitih investicija i kapitala, te da će kroz saradnju sa Američkom međunarodnom finansijskom korporacijom (DFC) biti realizovani projekti izgradnje „auto-puta mira“ do Prištine, kao i pruga Niš-Merdare-Priština.

„Za prvu deonicu auto-puta, vrednu 220 miliona evra, novac je obezbeđen kroz Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj. Кrajem oktobra ili početkom novembra biće raspisan međunarodni javni poziv, očekujem da do kraja godine dobije izvođača i da u martu 2021. započnu radovi na ovoj deonici dugoj 33 kilometara“, najavila je Mihajlović.

Ona je rekla i da će Srbija nastaviti ulaganja „u infrastrukturu i bolji život celog regiona“ zahvaljujući Vašingtonskom sporazumu, koji su dogovorili predsednici Aleksandar Vučić i Donald Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari