Mihajlović: Utvrdićemo ko je odgovoran za rušenje zida 1 Foto: mgsi.gov.rs

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će insistirati na utvrđivanju odgovornosti za rušenje potpornog zida u Grdeličkoj klisuri na Koridoru 10.

„Do kraja godine imaćemo završen Koridor 10, ka istoku i jugu. Za mene su važna dva zadatka – da koridor završimo i da bude bezbedan i drugo, da se utvrdi odgovornost za obrušavanje zida, na čemu ću insistirati“, rekla je Zorana Mihajlović za TV Prva.

Ona je rekla da je, pored prirodnih faktora, sigurno učestvovao i ljudski i da će se i te kako saznati ko je odgovoran.

„Najvažnije je da je sanacija odmah počela, trajaće nekoliko meseci“, Rekla je Zorana Mihajlović i dodala da je posle prvog obrušavanja naloženo da se provere sve kosine, kojih ima oko 100 na Koridoru 10, od toga 20 najtežih.

„Dobili smo izveštaje eksperata iz Svetske banke, izrađen je projekat sanacije i krenulo se u realizaciju, ali galerija koja bi sprečila obrušavanje nije stigla da se završi“, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je dodala da je za nju na prvom mestu bezbednost koridora i da će insistirati na tome da se utvrdi da li je prvi projekat iz 2010. godine bio dobar, zašto je bilo potrebno da se 11 puta prepojektuje, kao i zbog čega je došlo do propusta.

Prema njenim rečima, mostovi u Srbiji su bezbedni i sigurni za saobraćaj i redovno se održavaju.

Podsetila je da je zbog uznemirenosti javnosti događajem u Đenovi naložila vanredni inpekcijski nadzor mostova u Srbiji, kao i da to nije ni prvi ni poslednji vanredni nadzor.

„Putevi Srbije i Infrastruktura železnice redovno održavaju sve mostove na prugama, autoputevima i regionalnim putevima i svi mostovi su sigurni i bezbededni. Sada smo formirali posebne timove koji će najpre pregledati tri najfrekventnija mosta – Gazelu, Pančevački i most kod Beške. Oni su bezbedni, ali nije na odmet da proverimo još jednom“, rekla je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari