Mihajlović: Zaposlili smo 498 žena 1

Dom kulture u Staparu ovih dana je i dom 14 žena iz cele Srbije koje su došle na Četvrtu tkačku koloniju da pokažu svoje umeće, ali i da pomognu očuvanju tradicije staparskog ćilima.

Uz pirotski, staparski je najpoznatiji ćilim u Srbiji, a u somborskoj opštini svega je tri do cetiri žene koje znaju da ga tkaju.

– Naučila sam da ga tkam od čuvene baka Mice Smiljke Stajšić, kako bismo pomogli da se očuva, da ne nestane – kaže Katarina Dmitrov, jedna od svega nekoliko žena u Somboru koja zna da tka ćilim.

Mihajlović: Zaposlili smo 498 žena 2
Foto: Ljiljana Bukvić

Na očuvanju ovog kulturnog nasleđa još prošle godine počeli su aktivnije da rade Etno Mreža i NALED, kao i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije. Tako je pokrenuta i inicijativa za zapošljavanje 1.000 žena iz ruralnih krajeva koje bi se uposlile na izradi rukotvorina.

– Uspeli smo da za godinu dana zaposlimo 498 žena od 1.000, žene znaju da imaju našu podršku i ja se nadam da će ovaj projekat biti možda samo jedan od mnogih koje ćemo započeti – rekla je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Posetioci kolonije još dva dana imaju priliku da u staparskom Domu kulture vide stare ćilime, koji su se nekada tkali na velikim razbojima u veličini dva sa dva, u cvetnim dezenima, ali i kako tkalje na malim razbojima vredno tkaju podmetače, stolnjake i druge manje stvari, sa detaljima naravno staparskog ćilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari