Mihajlovićeva i Lajčang: Nova ulaganja „Ziđina“ u Boru, rudarstvo i zdrava životna sredina jednako važni 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da rudarstvo u Srbiji može da se razvija samo kao održivo rudarstvo, u kojem se poštuju najviši standardi zaštite životne sredine, koje je odgovorno prema zaposlenima i prema zajednici.

Ona je posle sastanka sa Zou Lajčangom, predsednikom i izvršnim direktorom korporacije „Ziđin majning grup“, rekla da je važno da sve rudarske aktivnosti budu praćene brigom o zaštiti životne sredine i lokalnoj zajednici, jer je to jedini način da imamo održivo i zeleno rudarstvo u Srbiji, kao i da dobra saradnja Srbije i Kine, naročito dvojice predsednika, otvara mogućnost da se realizuju projekti u ovoj oblasti i u narednom periodu.

„Ziđin je jedna od najvažnijih strateških kompanija u Srbiji, koja je do sada investirala više stotina miliona evra, a ono što je posebno značajno jesu ulaganja u zaštitu životne sredine. Veoma sam zadovoljna što će u julu biti završena modernizacija topionice, ljudi u Boru odlično znaju šta to znači. To znači poštovanje EU standarda u zaštiti životne sredine, to znači čistiji vazduh, čistije reke, to je nešto na čemu sve vreme radimo. Saradnja sa „Ziđinom“ najbolje se vidi kroz prvi zeleni rudnik „Čukaru Peki“, koji smo zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem otvorili u oktobru. Ovaj rudnik je važan jer će Srbija razvojem ovog rudnika postati drugi najveći proizvođač banka u Evropi, posle Poljske, i jedan od najvećih proizvođača zlata – danas dve kritične mineralne sirovine u svetu, bez kojih nema zelene agende, nema solarnih elektrana, nema vetroelektrana, nema ni razvoja odbrane i saobraćaja. Srbija je jedna od retkih zemalja koja je bogata upravo tim kritičnim mineralnim sirovinama“, rekla je ona.

Kako se navodi u saopštenju, Mihajlovićeva je istakla da je opredeljenje Vlade i predsednika Republike da svi projekti mogu biti realizovani samo ukoliko su u skladu sa najvišim standardima životne sredine.

„Dodatna ulaganja, posebno u modernizaciju postojećih postrojenja, kao i nove investicije „Ziđina“ veoma su važne, ne samo za razvoj Bora, već je to pitanje privrednog rasta Srbije“, rekla je ona.

Zou Lajčang, predsednik i izvršni direktor korporacije „Ziđin majning grup“, zahvalio je potpredsednici Vlade na podršci efikasnoj realizaciji projekata u Srbiji, koju vide kao jednu od ključnih zemalja za svoje poslovanje, i najavio nove investicije i razvoj rudarskih projekata, kao i rast broja zaposlenih.

„Imamo podršku Vlade i Ministarstva rudarstva i energetike i veoma smo zahvalni na tome. To je još jedan pokazatelj čeličnog prijateljstva Srbije i Kine. Naš cilj jeste da poslujemo u skladu sa najvišim standardima u oblasti ekologije i bezbednosti na radu i u tom pravcu ćemo dalje ulagati u razvoj kompanije u Srbiji. Takođe, želimo da doprinesemo razvoju lokalne zajednice, posebno kada je reč o novim radnim mestima“, rekao je on.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i generalni direktori kompanija „Ziđin koper“ i „Ziđin majning“ u Srbiji, kao i predstavnici Ambasade NR Kine i gradonačelnik Bora, bilo je reči i o investicijama ove kompanije u Srbiji i zaštiti životne sredine u rudarskim aktivnostima, kao i potrebi o zajedničkom rešavanju svih izazova i razvoju lokalne zajednice, te mogućnosti da „Ziđin“ proizvodi električnu energiju iz OIE za potrebe kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari