Vlada Srbije usvojila je juče, posle dva meseca javne rasprave, Predlog zakona o ozakonjenju objekata, koji će omogućiti da oko 1,5 miliona bespravno izgrađenih objekata u Srbiji bude ozakonjeno na brz i jeftin način, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

– Predlog zakona početkom iduće sedmice naći će se pred poslanicima u Narodnoj skupštini i očekujem da bude usvojen u narednih sedam dana. Proces ozakonjenja koji se sprovodi u javnom interesu, trajaće oko godinu dana. Oko 85 odsto objekata koji će biti ozakonjeni po ovom propisu čine porodične kuće i stanovi, dakle nije reč o komercijalnim objektima – rekla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Podsetila je da će oko 750.000 ljudi koji su podneli zahtev za legalizaciju plaćati samo fiksnu taksu, a oni koji nisu uz taksu predaju i izveštaj o zatečenom stanju koji izrađuje licencirani inženjer. Kao primer, ona je navela da će taksa za ozakonjenje objekata površine do 100 kvadratnih metara iznositi 5.000 dinara, a do 200 kvadrata 15.000 dinara.

Mihajlović je rekla da će inspekcija krenuti odmah po usvajanju zakona da na terenu popisuje nelegalne objekte i da će svi koji su gradili bespravno dobiti rešenja o rušenju. „Objekti za koje vlasnici ne pokrenu proces ozakonjenja i ne plate taksu, biće srušeni. Takođe, biće uklonjeni i objekti za koje je zahtev za legalizaciju ranije odbijen, kao i objekti građeni u parkovima prirode, koji ne mogu biti ozakonjeni“, poručila je Mihajlović.

Kako je napomenula, svaki pokušaj nelegalne gradnje posle usvajanja zakona biće sprečen izradom satelitskih snimaka, jer će lako moći da se uporedi stanje na snimcima sa stanjem na terenu i izda rešenje o rušenju.

– Novac prikupljen od naplate taksi za ozakonjenje biće upotrebljen za uređenje lokalnih samouprava, što će biti barem delimična kompenzacija za sve građane koji su gradili po zakonu ili su legalizovali objekte po ranijim propisima. Nažalost, sa propisima koji sada važe, bespravna gradnja ne bi bila ozakonjena ni za 25 godina, a broj nelegalnih objekata bi se dalje uvećavao – poručila je Mihajlović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari