Danas imao uvid u ugovor o prenosu vlasništva u Inkopu između Milana Radoičića i braće Veselinović (FOTO) 1Foto: Printscreen/YouTube/ Radio Slobodna Evropa

Bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, tri dana nakon preuzimanja odgovornosti za oružani napad u Banjskoj, ispisao se iz vlasništva u svojoj firmi Inkop i svim povezanim licima, čime je svojim partnerima Žarku i Zvonku Veselinoviću prepustio ceo biznis.

Naime, Radoičić je u petak 29. septembra priznao da je lično organizovao napad na policiju Kosova u selu Banjska 24. septembra, a već u ponedeljak 2. oktobra, sa braćom Veselinović zaključio je ugovor o prenosu udela – bez ikakve nadoknade, kako pokazuje njihov međusobni ugovor zaveden u APR-u u koji je Danas imao uvid (na slici).

Najveća i najprofitablinija firma u kojoj je Radoičić do 6. oktobra bio suvlasnik sa 40 odsto učešća je Inkop iz Ćuprije, koji je u 2022. godini ostvario neto dobit od dve milijarde dinara (oko 17 miliona evra).

Pre 2018. godine, kada su Radoičić i Veselinovići postali vlasnici Inkopa, on je, sa 100 odsto učešća, bio u vlasništvu sestre Veselinovića – Dušice Maksimović.

Finansijski izveštaji za prethodnu godinu pokazuju da su preduzeća Radoičića i braće Veselinović u 2022. godini zaradila preko 24 miliona evra. Ipak, početkom tekućeg meseca APR je usvojio zahtev podnet 2. oktobra, da se promene podaci koji se tiču vlasništva.

Danas imao uvid u ugovor o prenosu vlasništva u Inkopu između Milana Radoičića i braće Veselinović (FOTO) 2
Foto: Ekonomija Danas

Tako je Radoičić izbrisan sa spiska članova, a procenat njegovog udela rasporedio se na dva dela – po 20 odsto Žarku Veselinoviću (sada 40 odsto vlasništva) i Zvonku Veselinoviću (sada 60 odsto vlasništva).

Bez ikakve naknade ili drugih opterećenja za sticaoce, njegovo učešće od 103.399 dinara maltene je, sa po 51.699 dinara – pokonjeno braći Veselinović.

Istovremeno, s obzirom da se još nekoliko firmi nalazi u stoprocentnom vlasništvu Inkopa, Radoičić više nije suvlasnik ni u jednoj od njih.

Naime, reč je o preduzećima koja se bave različitim delatnostima, počev od građevine i saobraćaja pa sve do ugostiteljstva, a uvezanim sa Inkopom. To su: Novi Pazar – Put u Novom Pazaru, ugostiteljsku firmu Dolly Bell sa Novog Beograda (koja nije povezana sa poznatim kafićem istog imena sa te opštine), Betonjerka iz Aleksinca i VelmorTrans – Plus iz Ćuprije. Takođe, u vlasništvu se nalazi i Putna izgradnja Rožaje u Crnoj Gori, koja je ćerka firma preduzeća Novi Pazar – Put.

Na sve to, jedna od njihovih firmi, Dolly Bell, vlasnica je luksuznog hotela Grey na Kopaoniku, što znači da je i on sada isključivo u vlasništvu braće Veselinović.

Ako uzmemo u obzir uspešnost poslovanja navedenih firmi, koju pokazuju finansijski izveštaji, postavlja se pitanje – zbog čega se Milan Radoičić, svega nekoliko dana nakon ubistava u Banjskoj, odrekao velikog dela „kolača“?

Prema rečima advokata Slavka Jelovca, prenos udela najverovatnije je izvršen kako bi Radoičić izbegao materijalnu odgovornost ako dođe do toga da odgovara.

„Milan Radoičić sklanja imovinu za slučaj da bude proglašen krivim, i da svojom imovinom odgovara za nešto. Teško je govoriti o predmetu bez kompletnog uvida u dokumenta, a ovde niko ne zna šta je zvaničan postupak, a šta manipulacija. Takođe, do dana prenosa sve poreske obaveze su se morale izvršiti, a s obzirom da je reč o tako velikoj firmi, iznos je verovatno veliki. Ipak, ostaje pitanje šta je sve prijavljeno a šta ne, odnosno šta je oporezivo, a šta nije“, pojašnjava naš sagovornik.

Da je ustupanje vlasničkog udela na osnovu ugovora o prenosu bez nadoknade neretka pojava u našoj zemlji, predočava advokat Dragoljub Đorđević, koji naglašava da u slučaju Radoičića može postojati više motiva za ovakav potez.

„Dotadašnji vlasnik firme iz različitih razloga može preneti svoj udeo bez nadoknade. Opcija je mnogo, a motiv za to može biti i potencijalna nemogućnost poslovanja na određenoj teritoriji. Prenos se neretko praktikuje u poslovnom svetu, i obično racio za takvo postupanje ne leži u materijalnoj koristi, u smislu „dao sam nešto što vredi milione – nizašta“. Pre je reč o raznim interesima privrednih subjekata ili mahinacijama. Prenos udela bez nadoknade najčešće se obavlja u okviru firmi ćerki ili u odnosu na firme od kojih onaj koji prenosi vlasništvo očekuje bitan poslovni ili finansijski benefit“, kaže Đorđević.

On napominje da ovde nije reč o klasičnom poklonu, te da prenos udela može biti opterećen porezom, koji, kako dodaje, plaća onaj ko udeo dobija.

„Taj iznos može se kretati od minimalnih dva i po odsto, do onoga što se zove porez na kapitalnu dobit, koji ide i preko 20 odsto. Ipak, to određuju poreski organi“, zaključuje Đorđević.

Sa druge strane, na pitanja Danasa nije odgovorio branilac Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević, jer, kako kaže, nije upućen u slučaj prenosa vlasništva u Inkopu.

Podsećamo, firme u kojima je Milan Radoičić bio suvlasnik sklapale su vredne ugovore sa državom, poput izgradnje deonice autoputa Preljina-Požega i brzih saobraćajnica Iverak-Lajkovac i Požarevac-Golubac.

Poslednji primer dobijenog projekta je izgradnja mosta kod Kraljeva, koja je dogovorena sa njihovom firmom tri dana nakon napada u Banjskoj.

Podaci Portala javnih nabavki pokazuju da je „ćerka“ Inkopa, preduzeće Novi Pazar-put, u poslednje četiri godine dobilo 16 poslova preko javnih nabavki, vredne 555 miliona dinara bez PDV-a.

Takođe, važno je istaći da su se Radoičić i braća Veselinovići i pre dešavanja u Banjskoj, od 2021. godine, našli na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država, zbog sumnji na organizovani kriminal i korupciju. Nakon toga, 2022. i Velika Britanija uvela je sankcije protiv Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari