Milenković Kerković (Dveri): Krađa struje kriva za stanje u EPS-u 1BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković izjavila je danas da vlast u Srbiji kontinuirano radi na „puzećoj“ predaji suvereniteta zemlje u ranim oblastima i da se sada to ogleda u transformisanju Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo „koje odmah može na berzu“.

Milenković Kerković je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da će time najviše biti oštećeni građani i privreda Srbije, koji će posle privatizacije plaćati mnogo više za struju.

„Očigledno je da je ova vlast potpisivala jedan za drugim štetne sporazume koji su dovodili do ugrožavanja svih oblika suvereniteta. Plasirane su mnoge neistine u javnosti, sa ciljem da se zamaskira namera vlasti da se EPS privatizuje. Na to se Srbija obavezala u sporazumu sa MMF-om. Neistina je da se EPS transformiše u zatvoreno akcionarsko društvo, u pravnom sistemu Srbije ovako nešto ne postoji“, rekla je Milenković Kerković.

Govoreći o iskustvima drugih zemalja koje su privatizovale energetska preduzeća, ona je rekla da je u Norveškoj energetika u privatnom vlasništvu, i da su cene astronomske, a da se „mala preduzeća zatvaraju, jer cene električne energije mesečno dostižu i do 5.000 evra“, dok „Francuska renacionalizuje svoje elektroprivredno preduzeće“.

Milenković Kerković je rekla da nije istina da je najveći problem EPS-a nestručan menadžemnt, već da je to „krađa struje“, i to ne od strane fizičkih lica.

„Razlika između proizvedene i fakturisane električne energije u Srbiji je 23 procenta. Godišnje se ukrade između pet i šest milijardi kilovatsati struje, nešto više od godišnje proizvodnje ‘Đerdapa 1’. Krađa struje je osnovni uzrok lošeg poslovanja EPS-a a ne samo nestručni menadžmenta i veliki broj zaposlenih“, rekla je Milenković Kerković.

Ona je rekla da se „2016. godine dogodila najveća krađa struje“, i da je tada ukradeno 8,1 milijardi kilovatsati električne energije, kolika je razlika između struje koja je proizvedena i fakturisana, kao i da se prosečno u Srbiji ukrade „između 20 i 23 posto“ struje.

Milenković Kerković je rekla da Dveri traže vanredne parlamentarne i predsedničke izbore, „ostavku cele Vlade“ i ostavku predsednika Aleksandra Vučića, „i jednu prelaznu vladu koja će omogućiti da do fer i poštenih izbora dođe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari