Ministar Cvetković sa ambasadorom Turske o privrednoj saradnji 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministar privrede Slobodan Cvetković danas je u razgovoru sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem i predsednikom turske Fondacije za ekonomska istraživanja Ahmetom Inčekarom istakao da postoji mogućnost za dalje unapređenje saradnje dve zemlje u više oblasti.

Cvetković ocenio je da su odnosi Srbije i Republike Turske veoma intenzivni i sadržajni o čemu svedoči veliki broj potpisanih memoranduma i sporazuma, kao i niz razmena poseta na visokom i najvišem nivou.

„Ekonomski odnosi između Srbije i Turske su dobri, ali postoji mogućnost za dalji razvoj i unapređenje u više oblasti. Ohrabrujući su podaci o spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Turske, jer ona u 2023. godini beleži rast od 27,7 odsto u odnosu na 2022. godinu, a iznosila je 2,28 milijarde evra“, rekao je Cvetković.

Ambasador Aksoj ukazao je na stalni rast investicija turskih kompanija u Srbiji koje su pre svega zainteresovane iza ulaganja u energetiku i za učešće u velikim projektima u Srbiji poput svetske izložbe EКSPO 27 i projekta „Veliki skok u budućnost“, koji je nedavno predstavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ahmet Inčekara je rekao da, nakon uspešno organizovanog simpozijuma 2015. godine, Fondacija za ekonomska istraživanja planira da u saradnji sa Privrednom komorom Srbije organizuje jednodnevni naučni simpozijum u Beogradu.

Ocenjeno je da je to dobra prilike za povezivanje privrednika obe zemlje, posebno u spovođenju budućih projekata u Srbiji koji će, imajući u vidu njihovu ukupnu procenjenu vrednost, privući veliki broj investitora i poslovnih partnera iz čitavog regiona i različitih industrijskih grana, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari