Ministar građevinarstva Momirović otvorio deo zrenjaninske obilaznice, koja se još gradi 1Foto: grad zrenjanin

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura pustili su u tom gradu danas u saobraćaj deonicu obilaznice dugu 3,7 kilometara.

Oni su se najpre provozali novom trasom obilaznice na koju Zrenjaninci čekaju godinama a potom i slikali ispred panoa gde je prikazana ukupna trasa obilaznice, koja još uvek nije gotova.

„Ponosan sam što smo uspeli da završimo četvrti sektor obilaznice oko Zrenjanina, jer su obilaznice ključne za izmeštanje teretnog saobraćaja iz grada. Tada je manja emisija štetnih gasova i bolji su preduslovi za razvoj industrije“, rekao je ministar Momirović.

Dodao je da će na proleće početi i izgradnja petog sektora obilaznice, dužine oko 4 km, sa ciljem da se sav teretni saobraćaj u perspektivi izmesti iz grada.

„Cilj Vlade Srbije jeste da Zrenjanin bude industrijski centar ne samo Vojvodine nego i cele Srbije. Očekujemo da ćemo duplirati ekonomiju u ovom gradu i da će on postati motor razvoja naše zemlje“, rekao je Momirović.

Gradonačelnik Zrenjanina je priznao da je tema obilaznice oko ovog grada aktuelna skoro 40 godina i da je prva deonica završena davne 1987. godine.

„Otvaranjem ove saobraćajnice izmešta se veliki deo tranzitnog teretnog saobraćaja iz grada, pre svega sa državnih puteva koji imaju funkciju prikupljanja saobraćaja iz pravca Kikinde, Novog Sada, Crnje, Bečeja, Temišvara. Imaćemo manje vozila u gradu, manje gužve, manje zagađenje i manje habanje gradskih ulica“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, izgradnjom poslednje deonice dužine 3,7 kilometra  biće izmešten i saobraćaj koji ide iz Beograda a taj posoa bi trebao da bude gotov u naredne dve godine.

„Nama je važno da ovaj posao konačno završimo, a reč je o završetku poslednje deonice od 3,7 kilometara sa dve kružne raskrsnice i sa nadvožnjakom preko pruge Zrenjanin – Pančevo i sa popustom preko Aleksandrovačkog kanala. Prema informacijama koje imam, pojektno tehnička dokumentacija je spremna i ostaje samo da se dogovorimo u kom obimu i kojom dinamikom mogu da krenu radovi na poslednjem kraku, tada izmeštamo i saobraćaj koji ide iz Beograda i sa najavljenim autoputem završavamo kompletnu obilaznicu oko grada Zrenjanina“, naveo je gradonačlenik Zrenjanina Simo Salapura.

Investitor je preduzeće “Putevi Srbije” a vrednost radova 484,8 miliona dinara. Na novoj deonici izgrađen je i najskuplji objekat na čitavoj trasi obilaznice, most preko reke Begej, i to je prvi novi most koji je Zrenjanin dobio posle pune tri decenije.

Izgrađene su i dve kružne raskrsnice i formiran potpuno nov ulaz u Zrenjanin, iz pravca severoistoka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari