Ministar Jovanović: Jedna odredba novog Zakona o elektronskim komunikacijama štedi 12.000 stabala 1Foto: Printscreen RTS

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas da će samo jedna odredba novog Zakona o elektronskim komunikacijama uštedeti 12.000 stabala godišnje.

On je u skupštini Srbije, tokom predstavljanja tog zakona, kazao i da se prednosti te odredbe odnose i na uštedu vode i struje, saopštio je njegov kabinet.

Kazao je da je propisano da se uvede elektronski račun i da će pružaoci telekomunikacionih usluga biti dužni da građanima izdaju račune za usluge u elektronskom obliku.

Prema njegovim rečima, to znači da će građani putem imejla dobijati račune i da će ih telekomunikacioni operatori blagovremeno obaveštavati o tome.

„Ko želi da dobije račun u papirnoj formi moći će da nastavi da prima račun u papirnoj formi“, kazao je Jovnović,

Ukazao je i na iznos ekološke uštede zbog prelaska na elektronsku komunikaciju telekom operatora i građana.

„Ako mesečno imamo samo pet miliona računa u papiru, a ima ih mnogo više… i ako je za svaki potrebno dva papira i tako 12 meseci, godišnje štedimo 120 miliona listova papira“, kazao jr on.

Prema njegovim rečima, ako se preračuna koliko je potrebno stabala da bi se napravilo 120 miliona papira, godišnje će se štedeti najmanje oko 12.000 stabala.

Dodao je da će ušteda iznosi i oko 51 milion litara vode i oko 4.500 mega vata struje sa, kako je naveo, “ jednom malom odredbom zakona koja kaže da se uvodi elektronski račun“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari