Ministar Mali: Ono što smo uštedeli želimo da podelimo sa građanima 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Nema govora o nekom dodatnom zaduživanju, mi plan našeg zaduženja ne menjamo do kraja godine, izjavio je večeras ministar finansija Siniša Mali i istakao da su za povećanja penzija i plata u javnom sektoru za pojedine kategorije u 2023. godini potrebne 23 milijarde dinara.

Za prvih pet meseci planiran je deficit od 120 milijardi dinara, a na kraju petog meseca on je bio 35 milijardi i tu smo uštedeli 85 milijardi, rekao je Mali za TV Prva.

Prema njegovim rečima, deo je dat za stimulaciju poljoprivrednicima, a deo za investicije, pa ima prostora i za mere koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ono što smo uštedeli želimo da podelimo sa građanima, istakao je Mali.

On je podsetio da je prva mera podizanje plata u javnom sektoru od 1. septembra od 5,5 odsto za sve zaposlene u prosveti, medicinske sestre i negovateljice u domovima za socijalnu zaštitu. Za njih i za sve ostale u javnom sektoru ide podizanje plata od januara naredne godine od najmanje 10 odsto.

Druga mera je podizanje penzija od 1. oktobra za 5,5 odsto, a od 1. januara, shodno švajcarskoj formuli, još najmanje 14,5 odsto, rekao je Mali.

Govoreći o podršci majkama dece do 16 godina od po 10.000 dinara, Mali je najavio da će se
one prijavljivati na portalu Uprave za trezor.

Majke treba da unose broj lične karte i svoj matični broj, matični broj za svako dete i da izaberu banku u kojoj žele da im pomoć bude isplaćena. Sistem će predvideti i način prijave za samohrane očeve, dok će primaocima novčane socijalne pomoći ona biti automatski isplaćena, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari