Ministar Mali: Razgovori sa MMF bili naporni ali uspešni 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Ministar finansija Siniša Mali zahvalio je večeras delegaciji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koja je završila treću reviziju aktuelnog stendbaj aranžmana sa Srbijom, na konstruktivnom dijalogu i dodao da su razgovori bili „naporni, ali uspešni“.

Mali je u saopštenju, povodom završetka razgovora sa MMF koji su trajali od 14. marta do danas, naveo da se Srbija u proteklim godinama pokazala kao kredibilan partner te institucije i da se po usvojenoj dinamici ostvaruju svi zacrtani ciljevi, zbog čega MMF ima poverenje u planove i programe Vlade Srbije.

„Ocena MMF je da je srpska ekonomija otporna, da beleži oporavak rasta, visok priliv stranih direktnih investicija, solidnu fiskalnu poziciju, smanjenje inflacije, rekordno visoke devizne rezerve i snažno tržište rada.

Takođe, MMF je pohvalio napredak na polju strukturnih reformi“, dodaje se u saopštenju Ministarstva finansija.

Salgasnost o toj oceni je postignuta na tehničkom nivou, a zvanično usvajanje tih zaključaka na Izvršnom odboru MMF očekuje se u junu.

Ministar Mali je naveo da će Srbiji biti na raspolaganju povlačenje dodatnih 400 miliona evra nakon usvajanja tih zaključaka, ali da to ona neće učiniti, već da će ta sredstva koristiti samo u slučaju „novih globalnih šokova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari