Ministar Nedimović dogovorio sa poljoprivrednicima izvoz pšenice 1Foto: Pixabay

Glavni zaključak današnjeg sastanka ministra poljoprvrede Branislava Nedimovića sa predstavnicima novoosnovanog udruženja „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika“ je oslobađenje izvoza pšenice.

Prema rečima predsednika ovog udruženja Vukašina Baćine iz Sečnja, četiri od pet zahteva poljoprivrednika je ministar uzeo u razmatranje, jedan odložio a dva sam dodao.

Sastanku u Ministarstvu poljoprivrede prisustvovalo je osmoro poljorpivrednika iz Inđije, Sečnja, Žablja i Stare Pazove.

„Rečeno nam je da je to sa izvozom žita prihvaćeno. Naš zahtev za povećanje podsticaja povrtarima je uzet u razmatranje, kao i povećanje koliičina subvencionisnog dizel goriva na NIS pumpama. Za povećanja premija na mleko, koje bi trebale da budu 15 dinara po litru isto ćemo sačekati nedelju dana na odgovor ministarstva“, objašnjava za Danas sadržaj razgpvora koji je vođen u Ministarstvu poljoprivrede Vukašin Baćina.

On kaže da je zahtev za povećanja subvencija za ratarsku proizvodnju od 300 evra po hektaru odložen za sledeću godinu.

Kako kaže naš sagovornik, ministar je dodao dva predloga listi zahteva, a to je dvogodišnji moratorijum na sve kredite u poljoprivredi a razlog je suša koja traje u Srbiji.

„Ministar je rekoa da se razmatra da zakupci državnog poljoprivrendog zemljišta budu zbog suše oslobođeni plaćanja zakupnine državi“, objasnio je Baćina drugi predlog ministra poljoprivrede.

Na odgvore kakav paket mera pomoći poljoprivredi će doneti Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Srbije poljoprivrendici ćće, kako su nam potvrdili, morati da sačekaju narednih nedelju dana.
Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Slobodan izvoz

Udruženje „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“ formirana na vajber grupi i okupila je za kratko vreme preko 3.000 poljoprivrednika. Njihov osnovni zahtev Ministarstvu poljoprivrede je dozvoliti slobodan izvoz žita.
Među njihovim zahtevima je da se gorivo za poljoprivedu oslobodi akcize za količine do 100 litara po hektaru, da se povećaju podsticaji u stočarstvu, zaštite domaći voćari i povrtari od nekontrolisanog uvoza, da se obezbede direktna davanja od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u minimalno iznosu od 50 procenata od cene đubriva.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari