Ministar rada Srbije preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Vladi Srbije rekao da je poslodavac prema Zakonu o radu dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno.

Sindikalna organizacija iz Kragujevca pokrenula je pre nekoliko meseci pitanje rada i plaćanja tog rada nedeljom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zabrana rada tim danima nije pokazala dobrom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je pre desetak dana rešenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da „sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, imajući u vidu zabranu rada nedeljom u zemljama EU“.
Đorđević je rekao da misli da Zakon o radu dovoljno dobro reguliše rad zaposlenih u Srbiji i da „to pitanje treba prepustiti radnicima i poslodavcima da se dogovore kako da rade i najviše zarade“.

Podpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković rekao je da je anketa tog sindikata pokazala da je skoro 100 odsto radnika protiv rada nedeljom.

„Ni u razvijenijim zemljama u svetu od Srbije nedeljom u principu ne može da se kupuje u svakoj prodavnici“, rekao je Vuković.

Dodao je da to pitanje treba da razreše predstavnici Vlade, sindikata i radnika, posebno iz razloga što rad nedeljom nije regulisan.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da to pitanje treba rešiti kolektivnim ugovorom.

„Rad nedeljom i način plaćanja treba rešiti univerzalnim kolektivnim ugovorom, inače će to pitanje izazvati mnogo sporova“, rekao je Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari