Atanasković: Postoji interesovanje strateških partnera za pirotski "Tigar" 1Ministarka privrede u poseti pirotskoj kompaniji "Tigar" Foto: Z. Panić

Ministarka privrede Anđelka Atanasković izjavila je danas u Pirotu da postoji interesovanje nekoliko strateških partnera za Kompaniju „Tigar a.d.“ u Pirotu.

“Radimo na tome, radi se novi Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) koji će biti u maju na sudu i biće usvojen nov. Mislim da ćemo uskoro naći rešenje za ‘Tigar’ što je veoma važno za ceo grad”, rekla je Atanasković, posle obilaska pogona fabrike obuće pirotskog “Tigra“.

Ministarka Atanasković je rekla da joj je „drago što ovakva preduzeća opstaju u ova teška vremena i što su borci”.

“To se videlo još 2015. godine kada je „Tigar“ dobio prvi UPPR i kada je država garantovala sva njihova dugovanja i spasila ih od moguće gore sitacije. Uspeli su da se oporave , da sami krenu dalje i prave nove proizvode, da se pokrenu. Država ne može stalno da oprašta dugovanja. Drago mi je da se firme same pokrenu i same traže rešenje i ova kompanija je stala na noge. Izmiruju obaveze prema državi i radnicima, to je najbitnije a 80 posto proizvodnje odlazi za izvoz“, rekla je Atanasković, dodajući da je raduje i činjenica da u „Tigru“ radi dosta mladih, a ima i dosta ženske radne snage.

Posle pozdravnih reči novog direktora “Tigra“ Zorana Mančića, pomoćnica direktora “Tigra“ Danijela Aleksov je podsetila na poslovne rezultate i tom prilikom rekla da se u pogonima ove kompanije proizvodi dnevno od 7 do 8.000 pari gumene obuće u tri smene.

„Ovakva usposlenost proizvodnih kapaciteta i ovakvo stabilno poslovanje nije bilo moguće bez pomoći države i podršku ministarstva, pre svega oko rešavanja zaostalih dugovanja iz 2012. godine. Na pragu smo usvajanja UPPR-a koji će uz rasterećenje dugova, garantovati dobru finansijsku stabilnost. Od naše proizvodnje 80 posto se realizuje na inostranom tržištu. U ovom trenutku naše poslovanje je stabilno“, rekla je Aleksov.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je rekao da je poseta ministarke privrede Pirotu i “Tigru“ značajan signal da država vodi računa o ovoj kompaniji.

„Tigar sa 1.200 radnika je itekako bitan za naš grad. U jednom trenutku je bilo zaista pitanje da li će Tigar sa ovim brojem radnika opstati. Posle velike intervencije države i državnog rukovodstva da se dugovi Tigra prolongiraju i pretvore u državni kapital, čini mi se da smo uspostavili jedno stabilno stanje. Sada je puna uposlenost ali nas čeka još jedan veliki potez a to je usvajanje UPPR-a i nalaženje strateškog partnera i privatizacija. Veliko je zadovoljstvo da radnici primaju redovno zarade , da se isplaćuju porezi a to se vidi u gradskom budžetu i iz toga možemo da finansiramo infrastrukturu i sve ostalo što je potrebno gradu“, rekao je Vasić.

Načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić je rekla Pirotski okrug ima oko 90.000 stanovnika.

„Imamo 862 kompanije i 2157 preduzetnika. To je za respekt. Poslodavci se trude da u ova zla vremena počasti kovida 19, zadrže radnike jer su svesni da je savremeno društvo bogatije za ljudski resurs. Svako od njih ima svoju viziju ne samo da zadrže postojeći broj nego i da povećaju broj zaposlenih“, rekla je Tončićeva.

Ministarka privrede posle razgovora sa gradonačelnikom Pirota, načelnicom Pirotskog okriuga u rukovodstvom “Tigra“ posetila je Mlekaru “Stara planina“ u Dimitrovgradu. Sutra će posetiti firmu “D Company“ u Babušnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.