Ministarka Đedović Handanović uručila 222 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost u Staroj Pazovi 1Arhiva Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE SRBIJE/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović uručila je danas građanima u Staroj Pazovi 222 ugovora o subvencijama za energetsku efikasnost i tom prilikom naglasila da su za stanovnike tog grada to resorno ministarstvo i lokalna samouprava obezbedili ukupno 45 miliona dinara.

Po njenim rečima tim subvencijama građani će biti podržani da zamene stolariju, izoluju fasadu, zamene kotlove ili ugrade solarne panele.

– Danas dodeljujemo 222 ugovora dok će ukupno biti dodeljeno oko 350, što je više nego prethodne godine i pokazuje da građani sve više koriste ovu direktnu pomoć države – rekla je ona.

Dodala je da je Stara Pazova jedna od 131 lokalne samouprave u Srbiji koje su učestvovale na prošlogodišnjem javnom pozivu.

– Drago mi je što građani prepoznaju koristi od ulaganja u energetsku efikasnost objekata u kojima žive, posebno jer su rezultati vidljivi već posle tri, četiri meseca. U poslednje tri godine, Ministarstvo i opština opredelili su gotovo 90 miliona dinara za subvencije za energetsku efikasnost i uspešno smo završili radove u blizu 500 domaćinstava u Staroj Pazovi – rekla je Đedović Handanović.

Ona je ukazala da svaka mera energetske sanacije, zamena prozora i vrata, poboljšanje izolacije, zamena kotlova, ugradnja solarnih panela može da pomogne u smanjenju potrošnje i za trećinu i poboljšanju kvaliteta životne sredine.

– Na građanima je da izaberu najpogodnije mere energetske efikasnosti za njihove kuće ili stanove. Za one koji žele da istovremeno sprovedu više od jedne mere, podigli smo prag za subvencije koje je inače 50 odsto, na čak 65 odsto ukupne investicije, dok u Staroj Pazovi imamo oko 50 domaćinstava koji su konkurisali za više mera – istakla je ministarka Đedović Handanović.

Navela je da će program trajati naredne četiri godine i da je do sada je dodeljeno više od 3.000 subvencija.

– Novca ima za 50.000 domaćinstava koja će moći da iskoriste priliku da smanje potrošnju energije, za šta smo obezbedili 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom. Građani će već od proleća moći da se prijave na novi javni poziv – rekla je ministarka Đedović Handanović.

Ona je podsetila da Srbija troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek da proizvede istu jedinicu bruto domaćeg proizvoda.

– Prostora za uštedu energije ima, što najbolje ilustruje broj domaćinstava koja ostvaruju popuste na računima za racionalnu potrošnju električne energije.

U novembru je 1,6 miliona domaćinstava dobilo popust na računu za struju, zbog smanjenja potrošnje u odnosu na isti mesec prethodne ili 2021. godine. Čak petina od ovih domaćinstava je ostvarila maksimalan popust od 40 odsto – navela je Dubravka Đedović Handanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari