Ministarka Đedović sa delegacijom iz Norveške o produbljivanju saradnje u oblasti energetike 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i delegacija Norveške, koju je predvodio zamenik ministra energetike i specijalni izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Bjeland Eriksen razgovarali su danas o produbljivanju saradnje dve zemlje u oblasti energetike i o iskustvima Norveške u energetskoj tranziciji i investicijama.

Đedović je ukazala da se energetski sistemi širom sveta suočavaju sa velikim izazovima, pre svega zbog rasta cena energije i energenata, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Kako bismo osigurali energetsku bezbednost u narednim godina, intenzivno radimo na izgradnji i planiranju novih energetskih kapaciteta“, rekla je Đedović i dodala da je u realizaciji planova Srbija otvorena za saradnju sa međunarodnim institucijama i sa privatnim sektorom.

Ministarka je navela da su u pripremi strateški planovi kako bismo povećali učešće obnovljivih izvora energije i približili se ciljevima Zelene agende Evropske unije.

Eriksen je rekao da je Norveška važan partner Evrope u vreme teške energetske krize i da je povećala izvoz gasa kako bi se odgovorilo na potrebe evropskih potrošača.

„Norveške kompanije su zainteresovane za saradnju sa Srbijom u oblasti obnovljivih izvora energije, a imaju bogato iskustvo u primeni naprednih tehnologija balansiranja energijom. Nordijski model saradnje može poslužiti kao dobar primer za energetsku saradnju na Zapadnom Balkanu“, poručio je Eriksen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.