Ministarka privrede obišla u Kladovu "Đerdap – usluge" i "Termovent", najavila podsticaj ženskog preduzetništva 1Ministarka Anđelka Atanasković sa privrednicima u Kladovu Foto: M. Ružojević

Dan nakon posete „Eliksiru“ Prahovo i Kompanije „Spajić“ u Negotinu, ministarka privrede Anđelka Atanasković zajedno sa saradnicima razgovarala je u Kladovu sa menadžmentom AD „Đerdap usluge“ i poslovodstvom „Termoventa“.

Posetom dvema uspešnim kladovskim firmama, ministarka Atanasković, nastavila je obilazak kolektiva u Srbiji, tokom kojih razgovara o aktuelnom privrednom ambijentu, s ciljem da se utvrdi sa kojim se izazovima suočavaju i šta je neophodno kako bi se unapredilo poslovno okruženje i stvorili još bolji uslovi, a samim tim i podigao životni standard svih građana, čulo se prilikom ovih poseta.

– Poseta firmama u Kladovu nastavak je dijaloga sa privrednicima Srbije jer su neposredni kontakti između privrednika i države značajni za razvoj ekonomije – istakla je ministarka Atanasković , dodajući da je u vrhu prioriteta resora kojim rukovodi podsticaj ženskog preduzetništva i prema njenim rečima, da se žene uspešno bave preduzetništvom potvđuju i poslovni rezultati „Đerdap-usluga“ kojima rukovodi žena.

Ovo je jedan od najvećih i najsloženijih kolektiva u istočnoj Srbiji, koji u šest organizacionih jedinica zapošljava 1500 radnika, a bavi se održavanjem obaloutvrda i priobalja Dunava, izvodi građevinske radove, mašinske i druge zanatske usluge.

– Poseta ministarke privrede nova je potvrda da „Đerdap-usluge“ predstavljaju jedan od zamajaca razvoja opštine Kladovo. Nadamo se da će Ministarstvo privrede i ostala ministarstva prepoznati našu borbu, da ćemo održati ovaj system i razviti buduće projekte. Imamo obećanja da ćemo zajednički raditi na tim poduhvatima- istakla je direktorka ovog kolektiva, Karmenka Babić.

Prilikom posete Kladovu, ministarka privrede posetila je i kompaniju „Termovent“ koja proizvodi klima komore i čiste sobe za bolnice, hemijsku industriju i farmaceutski sektor i zapošljava 200 radnika.

„Termovent“ je od skora deo švajcarske grupacije Arbonia, što će ih kako veruju učiniti još prisutnijim na tržištu, i omogućiti proširenje palete proizvoda. Direktor proizvodnje u „Termoventu“ Nikola Mršić smatra da je razgovor koji je vođen bio osnova da se ministarka upozna sa planovima i izazovima sa kojima se suočava ovaj privredni kolektiv.

– Do sada smo dosta radili u Rusiji, belgiji, Holandiji,svake godine imamo minimum tri, četiri projekta na tim tržištima. Zahtevni su, ali su pomogli ovoj firmi da postane to što danas jeste – kazao je Nikola Mršić.

Ministarki Atanasković je rukovodstvo kladovske opštine, tokom posete, predočilo ono što je do sada urađeno, kao i planove što je prema njenoj oceni osnov za nadogradnju.

– Videli smo da možemo da im pomognemo u infrastrukturnim projektima i dogovorili smo se da oni pripreme projekte do nove godine, kako bi u januaru mogli da konkurišu za sredstva – kazala je ministarka, pohvalvši angažovanje predsednika opštine Saše Nikolića koji je, kako je rekla, jedan od retkih koji je saradnjom sa ministarstvima uradio mnogo za svoj grad.

– Imali smo konstruktivne razgovore sa ministarkom, razgovarali smo o izazovima koji nas čekaju, o problemima koji su rešivi i nadam se da ćemo to vrlo brzo staviti na sto i da ćemo te probleme uspšeno i brzo rešiti – kazao je predsednik kladovske opštine Saša Nikolić.

U Ministarstvu privrede kažu da je ideja poseta lokalnim samoupravama i privrednicima da se upoznaju sa programima podrške Ministarstva privrede, ali i da se pokažu primeri dobre prakse, podrška je usmerena ka unapređenju poslovne infrastrukture, razvoju preduzetništva i prema velikim investicijama. Ministarka Atanacković do sada je posetila oko 60 kolektiva u kojima je sa rukovodstvom kompanija razgovarala o aktuelnom privrednom ambijentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari