Ministarka rada "stekla utisak" da će Fijat uskoro početi pregovore sa štrajkačima 1Foto: BETA/MILOŠ MIŠKOV/MO

Pregovori o zahtevima štrajkača u fabrici „Fijat Plastik“ mogli bi uskoro da počnu uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova.

To je rečeno predstavnicima Štrajkačkog odbora koje je danas kontaktirala ministarka rada Darija Kisić Tepavčević i prenela svoj „utisak“ posle razgovora sa menadžerima Fijata u Kragujevcu koji je imala tokom popodneva.

„Tepavčević nam je rekla da je njen utisak da će Fijat u najkraćem roku, otpočeti pregovore uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova“, rekao je Beti predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković.

U sindikatu fabrike i Štrajkačkom odboru su ranije ocenili da nema pomaka u rešavanju zahteva kao i da od poslodavca nisu čuli „ništa novo“.

Radnici traže da se regres vrati na nivo iz 2020. godine, a naknada za plaćeno odsustvo bude 65 umesto sadašnjih 60 odsto.

Traže od poslodavca i da vrati u fabriku mašine za montažu branika za 500L koje su usred štrajka premeštene u sestrinsku kompaniju „Fijat Krajsler automobili Srbija“ (FCA).

Zahtev je i da se radnici, među kojima su i članovi Štrajkačkog odbora, vrate na posao sa prinudnog odmora na koji su poslati jer je, kako kažu, napravljen „veštački“ tehnološki višak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari