Ministarka: Toplane u Srbiji treba da koriste obnovljive izvore jer ugalj i mazut dižu cene grejanja 1foto FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je važno da toplane sve više koriste obnovljive izvore energije (OIE) jer će prljava goriva, kao ugalj i mazut uticati na rast cena grejanja, saopštio je njen Kabinet.

Ona je u izjavi novinarima na Skupštini Udruženja „Toplane Srbije“, povodom najave poskupljenja iz nekih toplana, rekla da Ministarstvo ne može da utiče na cene komunalnih usluga na lokalnom nivou i da cene u tom sektoru zavise od energenata koji se koriste.

„Ministarstvo je formiralo Upravu za energetsku efikasnost, u novoj strategiji razvoja energetike i nacionalnom integrisanom planu za klimu i energetiku poseban segment je toplotna energija. Кako bismo u narednim godinama i decenijama mogli da imamo održive cene, ključno je da toplane koriste OIE, jer će prljava goriva, ugalj i mazut uticati na rast cena grejanja“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da je „naš zadatak da unapredimo rad toplana, da postanu zdravije i efikasnije, a cene utvrđuju lokalne samouprave“.

Ona je rekla da ako cene mazuta nastave da rastu, onda će uslediti razgovori o ceni toplotne energije sa predstavnicima lokalnih samouprava i Ministarstvom finansija.

Mihajlović je rekla da je sektor toplotne energije podjednako važan u procesu energetske tranzicije i u unapređenju energetske bezbednosti zemlje, a da je modernizacija toplana neophodna zbog povećanja energetske efikasnosti i korišćenja energenata koji ne zagađuju životnu sredinu, kao mazut i ugalj.

Više od polovine toplana u Srbiji, prema njenim rečima, koristi gas, ali je neophodno da se, kako je rekla, u narednim godinama i decenijama toplotna energija dobija iz OIE.

„Emisija ugljen-dioksida koju emituju toplane je 1,2 miliona tona godišnje. Moramo kroz zajedničke planove i projekte da znatno smanjimo emisije štetnih gasova i da koristimo efikasnije i zdravije energente“, rekla je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari