U iščekivanju smanjenja broja zaposlenih tokom prve faze racionalizacije državne uprave, u većini ministarstava ističu za Danas da imaju manjak kadrova neophodnih za tekuće poslove. Među njima se izdvajaju resori trgovine i telekomunikacija, građevinarstva i saobraćaja, omladine i sporta, finansija, kao i državne uprave i lokalne samouprave. Iako je nedavno objavljen podatak da su sva ministarstva dostavila podatke Vladi Srbije o viškovima zaposlenih koji treba da budu rešeni do kraja godine i da ih je ukupno oko 9.000, naš list nije uspeo da dobije podatke koliko je „nepotrebnih“ u kojem resoru.

Pojedini su nam dostavili podatke za sama ministarstva, ali ne i za čitave resore koje vode, tvrdeći da nemaju informacije o svim ustanovama i organima za koje su nadležni, dok su tri – energetike, unutrašnjih poslova i prosvete, ignorisala pitanja Danas o broju viškova u njihovim resorima. Ministarstvo odbrane, iako je odgovorilo, nije pomenulo nijednu konkretnu cifru.

Sudeći prema odgovorima koje je naš list dobio, u ministarstvima je od početka godine broj zaposlenih smanjen za skoro 850, dok trenutni viškovi, na osnovu onih koji ih uopšte imaju, iznose više od 300. S druge strane, mnogi tvrde da imaju i „majkove“ kadrova, ali nisu svi precizirali i koliki su, mada se može reći da je reč o nekoliko stotina.

Od početka godine u resoru Ministarstva pravde broj zaposlenih je smanjen za 478 lica, a planirano je da ih do kraja ove godine, u odnosu na isti period prošle, bude manje za 640 lica. Resor Ministarstva pravde podrazumeva i Direkciju za upravljanje oduzetom imovinom, sve zatvore u Srbiji zajedno sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, sve sudove i tužilaštva.

U Ministarstvu kulture od početka godine radi 58 osoba manje, a u ovom trenutku procenjeni višak iznosi još 116, koliko se planira za smanjenje, dok je u resoru poljoprivrede smanjenje iznosilo 49, a u Ministarstvu rada 154. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, u čijem su sastavu i Direkcija za elektronsku upravu i Upravni inspektorat, tvrde za Danas da je prestao radni odnos za devet osoba.

„Po formiranju Ministarstva, sistematizacijom je predviđeno da se rasporedi ukupno 157 zaposlenih. Međutim, imajući u vidu da smo u 2014. imali 127 zaposlenih u Ministarstvu i organima uprave u sastavu, možemo reći da je racionalizacija već izvršena u samom startu. Drugo smanjenje zaposlenih izvršili smo i u ovoj godini i trenutno imamo 122 zaposlena“, navode u Ministarstvu Kori Udovički. Kako dodaju, analiza je pokazala i da je Ministarstvo zaduženo za čak 134 funkcije, od čega 33 funkcija nema nijednog izvršioca.

U Ministarstvu privrede ove godine broj je smanjen za 16 zaposlenih, Ministarstvu trgovine 14, Ministarstvu građevinarstva i saobraćaja pet, ministarstvima omladine i sporta i finansija za po jedan, Ministarstvu spoljnih poslova 33, a zdravlja za 13.

Međutim, mnogi navode i da imaju manjak zaposlenih. „U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, po sistematizaciji od 9. jula 2014. godine, predviđeno je da ima 392 zaposlena. Do danas u Ministarstvu koje vodi ministarka i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović zaposleno je 312 ljudi, odnosno 80 manje od usvojene sistematizacije“, navode u kabinetu Mihajlovićeve.

Da višak ne postoji navode i u resorima omladine i sporta i trgovine i telekomunikacija. „Imajući u vidu da je od sistematizovanih 379 izvršilaca na neodređeno vreme, koliko je utvrđeno važećom Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u organima državne uprave, javnim agencijama i organizacijama za obavezno socijalno osiguranje, u Ministarstvu finansija na dan 20. oktobar 2015. godine, zaposlen 271 izvršilac na neodređeno vreme, odnosno popunjeno je samo dve trećine kapaciteta ministarstva. Ministarstvu finansija postojeći broj izvršilaca je u disproporciji sa nadležnostima i obavezama, kako bi se na kvalitetan, profesionalan i efikasan i ekonomičan način iste realizovale, tako da ne postoji višak već manjak zaposlenih“, navode u Ministarstvu finansija.

U Ministarstvu odbrane navode samo da se priliv i odliv kadra u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije vrši se na osnovu odobrenog Kadrovskog plana i Plana popune Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i da je naglašena restriktivna politika Vlade kojom je planiranje kadra u sistemu odbrane ograničeno odobrenim budžetskim sredstvima. Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su, kako navode, ograničeni na broj zaposlenih koji je deset odsto ispod broja koji je određen Dugoročnim planom razvoja.

Sva ministarstva, takođe, ističu da će se broj zaposlenih smanjivati najkasnije 60 dana od dana donošenja akta Vlade kojim se utvrđuje maksimalni broj zaposlenih za 2015. godinu.

Vučković: Do kraja godine otkazi za nekoliko hiljada ljudi

Do kraja godine nekoliko hiljada ljudi u javnoj upravi moraće da bude otpušteno, a u naredne dve godine još oko 30.000 do 40.000, izjavio je juče u Aranđelovcu član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković i dodao da će glavni teret otpuštanja biti 2016. i 2017. kao i da će to povećati socijalni pritisak. On tvrdi i da je prvobitni plan ministarstva – da oni koji imaju uslov za penziju odu bez otpremnina – bio dobar, ali je zbog pritiska javnosti odluka promenjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari