Rio Tinto: Vodi se kampanja dezinformacija 1Foto: Beta/Milan Timotić

„Najoštrije osuđujemo pozive na nasilje i ratnohuškačku retoriku koja je 22.maja 2024. izneta u emisiji Novi dan na N1. Ovakvi medijski nastupi predstavljaju nastavak agresivne kampanje pretnji, zastrašivanja i napada na kompaniju Rio Tinto i projekat “Jadar”, navodi se u saopštenju kompanije Rio Tinto.

„Rio Tinto poštuje pravo građana Srbije na miran protest u skladu sa propisima Srbije. Poštujemo i pravo građana Srbije da izraze svoje mišljenje i zabrinutost u vezi projekat „Jadar“. Skrećemo pažnju, međutim, da se unazad nekoliko godina vodi kampanja dezinformacija i zastrašivanja protiv Projekta „Jadar“. Smatramo da je naša obaveza da sa građanima Srbije podelimo proverene, tačne i naučno dokazane činjenice, kako bi građani raspolagali sa svim relevantnim informacijama o projektu“, dodaje se u saopštenju, prenosi portal N1.

Srbija po svemu sudeći nije odustala od kopanja litijuma, a od njega nije odustala ni Evropska unija. Trenutno se radi na realizaciji trgovinskog partnerstva Srbije i EU za snabdevanje litijumom iz regiona Jadran.

Meštanima sela Gornje Nedeljice iz Vlade Srbije ne daju informacije, već im poručuju da se informišu iz medija. Lider Ekološkog ustanka, Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za N1 da narod neće dozvoliti iskopavanje litijuma, i da će hiljade ljudi da blokiraju sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari