Ministarstvo energetike: Peleta ima, stabilizacija tržišta u septembru 1Foto: EPA-EFE/LEGNAN KOULA

Ministarstvo rudarstva i energetike iniciralo je donošenje Uredbe o ograničenju visine cene peleta i od tog momenta građani plaćaju maksimalnu cenu od 38.000 dinara, a prema podacima kojima raspolažemo nakon što smo obišli stovarišta i prodavnice na terenu, nismo uvideli da postoje nestašice peleta“, izjavio je Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

On je rekao da na više od 40 odsto stovarišta na teritoriji grada Beograda ima peleta.

JP Srbijašume je do sada isporučilo dovoljno drveta proizvođačima, na nivou koji je viši od prošle godine, rekao je on, a činjenica da pojedini prodavci nemaju dovoljne količine peleta jeste posledica povećane potražnje.

„Inspekcije su do sada izvršile kontrolu u 54 grada i opštine, i to kod 175 privrednih subjekata. Kod 131 je utvrđeno da poseduje svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 38 utvrđene nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka“, rekao je Lakićević.

Prema njegovim rečima, kontrole će ubrzati stabilizaciju na tržištu i očekuju da početkom septembra dođe do potpune stabilizacije i da za sve građane bude dovoljno peleta, jer prema procenama, oko 110.000 domaćinstava koristi pelet kao energent.

Vojska Srbije od juče je, napomenuo je, na terenu i pomaže JP „Srbijašume“ u krčenju i popravci šumskih puteva kako bi se povećale količine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari