Ministarstvo finansija SAD izdalo smernice za ograničenje cena ruske nafte 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država izdalo je smernice za ograničenje cena ruske nafte, kako bi održalo stabilno tržište, odnosno umirilo trgovce i brodarske kompanije, prenosi magazin “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

To ministarstvo je objavilo da za brodove koji su utovarili rusku naftu pre 5. decembra i koji se iskrcaju na odredištu do 19. januara neće važiti ograničenje cena koje su nametnule zapadne vlade.

Međutim, prodaja ruske nafte utovarene od 5. decembra biće stavljena pod ograničenje cena, kako ne bi imala pristup zapadnim osiguravajućim, finansijskim i uslugama prevoza. Počevši od 5. decembra, SAD i njihovi saveznici nametnuće ograničenje cena za pomorske isporuke ruske nafte, osim ako se ne prodaje ispod fiksne cene.

Predstavnici G-7, Evropske unije i Australije još uvek pregovaraju o tačnom nivou granice cena ruske nafte dopremane tankerima. Visoki zvaničnik Ministarstva finansija rekao je novinarima da se rasprave o ograničenjima cena temelje na troškovima ruske proizvodnje nafte i istorijskim cenama nafte iz te zemlje.

Zvaničnici Ministarstva finansija predviđaju da će cena ruske nafte biti oko 65 dolara po barelu.

Od početka rata u Ukrajini Rusija je prodavala naftu s popustom od otprilike 20 dolara po barelu. Pre rata ruska nafta “ural” pomno je pratila cenu “brenta”, kojom se trenutno trguje na oko 94,36 dolara po barelu. Rusi su već rekli da će prestati da prodaje naftu bilo kojoj zemlji ili firmi koja nameće cenovna ograničenja na svoj izvoz energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari