Ministarstvo građevinarstva: Srbija potpisala sa Kinom tri ugovora o izgradnji novih puteva i kupovini brzih vozova 1Foto: Shutterstock/Aritra Deb

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije danas je u Pekingu sa kineskim kompanijama potpisalo tri komercijalna ugovora o izgradnji gotovo 300 kilometara novih puteva u Srbiji i kupovini pet kineskih brzih vozova, čija je ukupna vrednost blizu četiri milijarde evra.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić naveo je da se prvi ugovor se odnosi na brzu saobraćajnicu „Osmeh Vojvodine“, koja počinje na Bačkom Bregu i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde i na kraju do Srpske Crnje, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

„Dužina tog puta biće 186 kilometara, plus dodatak do Srpske Crnje, tako da ćemo kada budemo završili izaći na skoro 200 kilometara. To će biti veoma važna saobraćajnica koja će povezivati ne samo sever Srbije, već i Mađarsku i Rumuniju, zbog čega očekujemo da bude veoma prometna“, rekao je on.

Ministar je istakao da će radovi na brzoj saobraćajnici početi u narednih mesec dana i da su za prvih 5,5 kilometara već izdate građevinske dozvole.

Vesić je objasnio da se drugi potpisani ugovor odnosi na izgradnju auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara, a čije se projektovanje završava i očekuje se da radovi počnu sledeće godine.

„Novi Sad će se tako povezati na treći auto-put, čime će dobiti odličnu saobraćajnu povezanost“, podvukao je on, dodajući da ove dve saobraćajnice znače da će se Banat, koji je, kako je naveo, bio zapostavljen, sada saobraćajno povezati.

Ministar je dodao da se treći potpisani ugovor odnosi na kupovinu pet kineskih brzih vozova, dodajući da je Srbija za 54 miliona evra dobila pet vozova. Kako je istakao to znači da „ćemo sada imati brze vozove koji će saobraćati na pruzi Beograd–Budimpešta“.

„Neki od njih će biti u funkciji početkom 2025, a do kraja 2024. ćemo završiti naš deo brze pruge do Subotice i već 2025. godine, nakon testiranja pruge, imaćemo brzi voz od Beograda do Subotice i putovaće se sat i deset minuta“, rekao je Vesić.

Naveo je i da će svi vozovi, koji se kupuju od Kine, moći da se koriste na prugama EU i napomenuo da je sa Ministarstvom transporta Kine potpisan sporazum koji se odnosi na koordinaciju svih aktivnosti u infrastrukturi.

On je objasnio da to znači da će sa kineskim ministrom transporta ubuduće imati sastanak jednom mesečno, dok će sa kineskim kompanijama koje rade u Srbiji prolaziti kroz status svih projekata i na taj način voditi računa o tome da se svi izvršavaju na vreme.

„Takođe, dogovorili smo se o tome da napravimo jedan program u kojem će učestvovati kineske kompanije koje rade u Srbiji, a u okviru kojeg će studenti tehničkih fakulteta iz Srbije, koji već imaju potpisan ugovor sa Ministarstvom, odlaziti na stručnu praksu u Kinu“, preneo je Vesić.

Na taj način, kako je ukazao, studenti Građevinskog, Arhitektonskog i Saobraćajnog fakulteta univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu imaće priliku da stiču praksu kada je u pitanju izgradnja pruga, brana i svega onog što rade kineske kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari