Ministarstvo kulture: Radovi na rekonstrukciji Hotela "Šumadija" u Aranđelovcu moguć uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika 1Foto: Wikipedia/Igor Irić

Ministarstvo kulture i informisanja, povodom događaja vezanih za rekonstrukciju Hotela „Šumadija“ i otvorenog kupatila u njegovoj blizini, na prostorno kulturno-istorijskoj celini „Park Bukovičke Banje u Aranđelovcu“, ukazuje da je radove moguće izvoditi u skladu sa uslovima i uz saglasnost nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Stručne službe nadležnog zavoda, u propisanim merama tehničke zaštite, predvidele su rekonstrukciju otvorenog kupatila, sa dogradnjom i nadgradnjom istog – modernim svedenim strukturnim elementima, uz propisanu obavezu očuvanja dela sa „Arkadama“, koje se moraju sačuvati u autentičnom obliku. Istim rešenjem predviđeno je da je moguće izvršiti dislociranje postojećeg otvorenog bazena, koje se nalazi na parceli predviđenoj za izgradnju objekta sa očuvanjem dela sa „Arkadama“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako je rečeno konzervatorski nadzor nad izvođenjem radova sprovodi nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. U slučaju da investitor tokom izvođenja projekta odstupi od propisanih uslova, Zavod je dužan da obavesti nadležnu građevinsku inspekciju i donose rešenje o obustavi radova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari