Ministarstvo: Naivan pokušaj kršenja Zakona o prevozu putnika 1Foto: Kompanija CarGo

Odluka kompanije koja se u Srbiji bavila prevozom putnika na način suprotan zakonu, da sada istu delatnost obavlja u formi udruženja građana, za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavlja „naivan pokušaj kršenja i izigravanja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i naivan pokušaj tzv. traženja rupe u ovom zakonu“, saopštilo je danas ministarstvo.

„Njihova izjava da će se i dalje baviti prevozom putnika, ali da za njih više ne važe odredbe Zakona o prevozu putnika, ukazuje na to da je reč o licima koja nikada nisu ni imala nameru ozbiljnog bavljenja prevozom putnika u skladu sa propisima države u kojoj rade, već su svoje aktivnosti svodili isključivo na izigravanje propisa“, piše u saopštenju, ali bez navođenja imena kompanije.

Kako je navedeno, priznanje te kompanije da se, prema njihovom tumačenju, na njih više ne odnosi važeći Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i da se oni više ne nalaze pod ingerencijom ovog ministarstva, „samo je još jedan dokaz koliko je ovaj zakon bio važan, koliko je kvalitetno napisan i kako je svojim rešenjima uskratio prostor za nelegalan prevoz putnika“.

„Bilo kakav jezički slalom, nemušta objašnjenja i pravne doskočice ne mogu da sakriju pokušaj ove kompanije da i dalje krši važeće i zakone“, ukazali su iz ministarstva.

Ministarstvo je apelovalo na sve druge državne organe, uprave i inspekcije da u okviru svojih ingerencija spreče bilo kakvo kršenje zakona u Srbiji i na delu pokažu da živimo u pravnoj državi u kojoj nije dozvoljeno da bilo ko bude iznad zakona.

Kompanija za pružanje prevoza putnika CarGo, kojoj je Ministarstvo saobraćaja osporavalo legalno poslovanje objavila je danas da je promenila način rada, odnosno da je osnovala udruženje gradjana CarGo čiji članovi mogu da koriste usluge „inovativne pomoći na putu“ preko aplikacije, čime su se, kako su istakli, prilagodili izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koje su usvojene 7. novembra prošle godine.

Predstavnici CarGo tvrde da se izmene zakona ne odnose na njih, jer to nije taksi, niti javni prevoz, jer će aplikaciju koristiti privatno organizovani članovi novog udruženja.

Car Go: Da li Ministarstvo saobraćaja štiti interese građana ili svoje finansijere i šefove taksi kartela?

Povodom reakcije Ministarstva saobraćaja da kompanija CarGo krši Zakon o prevozu putnika osnivanjem Udruženja građana „CarGo“, kompanija „CarGo“ odgovorila je da su i „Zorana Mihajlović i njeno ministarstvo naivni ako misle da mogu da udare na svoje građane, da bi zaštitili svoje finansijere i šefove taksi kartela“, saopštio je Car Go.

Kako navodi, Ministarstvo saobraćaja već mesecima ne odustaje od svoje namere da ugasi srpsku kompaniju CarGo, a tržište prepusti svojim partnerima, pa je tako i danas osudilo pobedu građana da zadrže aplikaciju CarGo.

Ministarstvo je pozvalo druge državne organe, uprave i inspekcija da „spreče kršenje zakona“, odnosno da nastave sa pritiscima, ugnjetavanjem i maltretiranjem građana koji se bore za budućnost Srbije.

CarGo će se baviti pružanjem inovativne pomoći na putu, a ne prevozom putnika. CarGo aplikaciju od sada će moći da koriste samo članovi Udruženja građana „CarGo“, pa pitamo Ministarstvo da li će nam zabraniti da vozimo i svoje prijatelje?

CarGo je još jednom postavio pitanje ministarki Mihajlović, ministarstvu saobraćaja i čelnicima grada Beograda „zašto štite strane kompanije, dok neprekidno pokušavaju da ugase srpsku kompaniju“.

Vaši partneri iz Yandex-a, plaćaju porez u Amsterdamu, i novac građana Srbije izlazi iz zemlje. Dok je CarGo domaća firma i novac građana Srbije ostaje u našoj zemlji. Kakvu poruku mladim građanima šalje ministarstvo kada ograničava mlade, perspektivne ljude da pokrenu privatno poslovanje u Srbiji“, ističe kompanija CarGo i dodaje da je Udruženje osnovano zbog mladih koji su ostali u Srbiji i zbog svih onih koji, zahvaljujući našoj borbi, neće otići.

Ističemo da nam svakodnevno stiže veliki broj poruka podrške građana u kojima nas pozivaju da izađemo na ulice i da će stati uz nas. Međutim, mi smo rešili da se institucionalno borimo za svoja prava i prava građana, ali ukoliko budu nastavljeni pritisci i pretnje, odgovorno tvrdimo da će CarGo pozvati članove Udruženja i građane da izađu na ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari