Ministarstvo o krivičnoj prijavi: Grčić nije pokušao da spreči ugrožavanje energetske bezbednosti Srbije 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/MO)

Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je Tužilaštvu za organizovani kriminal krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg direktora Elektroprivrede Srbije, Milorada Grčića u kojoj se tvrdi da je nizom zloupotreba tom preduzeću naneo štetu veću od 500 miliona evra, potvrđeno je Danasu u tom ministarstvu.

Kako se ističe, prijava je podneta 20. decembra prošle godine „zbog osnovane sumnje da je u periodu od 19. oktobra do 12. decembra 2021, faktički vršeći funkciju počev od 15. marta 2017. godine pa nadalje, iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja, kao i kršenjem zakona ili drugih propisa, propuštanjem dužnosti nadzora očigledno nesavesno postupao u vršenju službe i ako je bio dužan i mogao biti svestan da usled toga može nastupiti teža imovinska šteta i na taj način ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Srbije”.

– U prijavi je navedeno da se lažnim prikazivanjem predsedniku Srbije, Vladi Srbije, potpredsednici Vlade i Ministarstvu rudarstva i energetike, izjašnjavao pozitivno o spremnosti kapaciteta, tvrdeći da su svi proizvodni kapaciteti osim jedino kapaciteta u remontu – TENT blok B1, ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu, kao i da su obezbeđene potrebne količine uglja zadovoljavajućeg kvaliteta, te da će proizvodnja električne energije biti dovoljna za potrebe građana i privrede, odnosno da je Srbija energetski bezbedna – kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U informacijama EPS navedeno je da su „na svim ugljenim linijama površinskih kopova Rudarskog basena „Kolubara” završeni planirani remonti, tako da proizvodnja uglja u zimskim mesecima može nesmetano da se obavlja.”

Takođe, prilikom posete TENT B od strane predsednika Srbije, 11. novembra 2021. godine, v.d. direktor EPS-a je obavestio prisutne da je na deponiji termoelektrane bilo 1,5 miliona tona uglja prihvatljivog kvaliteta, čime je garantovao da sistem spreman dočekuje predstojeću zimu i da će rad istog biti pouzdan kao i da neće biti potrebe za dodatnim uvozom električne energije.

To se kasnije pokazalo kao neistinito, jer je suprotno izveštavanom, kriza u kojoj je u nedelju 12.12.2021. došlo do ispada svih blokova TENT osim bloka B2 i TE Kolubara osim bloka A3, pokazala da su uzroci problema upravo nedovoljne količine uglja, loš kvalitet tog uglja i u neprihvatljivoj meri pomešanost ugla sa umuljanom zemljom koja je dovela do zagušenja kanala za snabdevanje kotlova ugljem, kao i rad neizbalansirane turbine na tek remontovanom bloku TENT B1.

– Netačnim izveštavanjem nadležni u Srbiji dovedeni su u zabludu i na taj način je direktno ugrožena energetska bezbednost RS, što je imalo za posledicu iznuđenu kupovinu, uvoz električne energije i energenata po izuzetno visokim cenama, pre svega mazuta, radi održavanja u radu blokova u funkciji, kao i radi pokretanja blokova van funkcije – kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U prijavi je navedeno i da na sastancima Radne grupe za sigurnosno snabdevanje energijom i energentima u Srbiji Milorad Grčić nije izneo pravo stanje stvari, nije upoznao članove radne grupe sa problemima i nije pokušao da spreči zajedničkim delovanjem svih članova Radne grupe, ali i Vlade nastanak ugrožavanja energetske bezbednosti Srbije, već je naprotiv prikazivao pozitivne projekcije u stanju energenata potrebnih za proizvodnju struje i tvrdio da su svi proizvodni kapaciteti ispravni i spremni za predstojeću zimsku sezonu.

Nadležni u Ministarstvu rudarstva i energetike napominju da je 17. januara 2022. godine podneta i krivična prijava Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Srđana Alimpijevića, direktora organizacione celine Površinski kopovi Baroševac RB Kolubarakao i još tri lica.

Na pitanje da li je Tužilaštvo za organizovani kriminal pravo mesto za slanje prijave protiv Milorada Grčića advokat Branko Pavlović kaže da jeste „u slučaju da su u Ministarstvu rudarstva i energetike sigurni da je Grčić postupao sa umišljajem“.

– To znači da ako je znao da to što čini može da izazove štetu a naivno se nadajući da do toga ipak neće doći da se radi o umišljaju i Tužilaštvo za organizovani kriminal jeste adresa. Sa druge strane to što je resorno ministarstvo podnelo prijavu protiv Grčića nikako ne amnestira ministarku Zoranu Mihajlović od odgovornosti za kolaps elektroenergetskog sistema sa kojim smo se suočili krajem prošle i početkom ove godine. NJena odgovornost je objektivna jer se nalazi na čelu resora u kome je došlo do krupnih propusta – navodi naš sagovornik.

On dodaje da prijava koja je podneta protiv Grčića ne može da prikrije propuste Ministarstva rudarstva i energetike jer su njegovi predstavnici bili dužni, ali ipak to nisu učinili, da uspostave sistem kontrole rada Elektroprivrede Srbije koji bi se sprečilo da dođe do neodgovornih poteza usled kojih je nastala šteta po elektroenergetski sistem zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari