Ministarstvo poljoprivrede još čeka analize, afrička kuga u Srbiji još nije potvrđena 1Foto: N1

U Srbiji oboljenje svinja – afrička kuga još nije zvanično potvrđeno i čekaju se rezultati analiza, rečeno je danas u Ministarstvu poljoprivrede za portal Agrosmart. 

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) objavila je danas upozorenje da je Srbija zemlja za koju se sumnja da na njenoj teritoriji postoji afrička kuga, od kojeg uginu sve zaražene svinje.

„Naša obaveza bila je da Svetsku organizaciju za zaštitu životinja obavestimo o dešavanjima na nekoliko farmi, to jest o sumnji da je reč o bolesti afričke kuge svinja, što ne znači da je ona sigurno prisutna. Uprava za veterinu prijavila je, u skladu sa njenim institucionalnim obavezama i nadležnostima, tu sumnju. I na sajtu OIE jasno je rečeno da je Srbija pod sumnjom, ne i da je bolest potvrđena“, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodali su da se i dalje čekaju rezultati iz laboratorije iz Madrida, referentne za Evropsku uniju u toj oblasti.

„Čim rezultati stignu, biće objavljeni“, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Na sajtu OIE može se videti da su slučajevi za koje se sumnja da je u pitanju afrička kuga registrovani na ukupno četiri mesta u Srbiji.

U Rabrovcu kraj Mladenovca je od 24 pregledane sumnjive svinje bolest potvrđena kod jedne, navodi Agrosmart (agrosmart.net).

Dodaje se da je u dva odvojena slučaja oboljenje potvrđeno i u Velikoj Krsni kraj Mladenovca, gde su pronađene ukupno četiri obolele životinje, dok je u Kusadaku kod Smederevske Palanke od 64 sumnjiva slučaja, bolest potvrđena kod dve svinje.

U svim slučajevima radilo se o životinjama koje se drže u dvorištu, piše Agrosmart.

Dodaje se da je do sada neškodljivo uklonjeno 114 životinja i podseća da protiv klasične kuge svinja ne postoji vakcina. Bolest se ne prenosi na druge vrste životinja ni na ljude.

Uzročnik bolesti je virus, a simptomi su gubitak apetita, povišena temperatura, crvenilo kože, pobačaji, potištenost, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašalj, povraćanje i krvavi proliv.

Bolest se brzo širi i uzrokuje velike ekonomske gubitke. Virus se prenosi kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, inficiranim krpeljima, odećom, obućom, kontaminiranim predmetima, opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih ili zaklanih životinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari