Ministarstvo: Rast BDP najviše zbog građevinarstva 1Foto: Fonet

Rast bruto domaćeg proizvoda u prva tri meseca 2018. ostvaren je najviše zahvaljujući rastu građevinarstva i ubrzanoj realizaciji infrastrukturnih projekata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako je navedeno, rast vrednosti izvedenih građevinskih radova u prvoj polovini godine iznosi 25 odsto, što značajno premašuje stope rasta u ostalim sektorima, koji su doprineli rastu BDP Srbije u prvih šest meseci ove godine od 4,5 odsto.

Posle rasta od 28,1 odsto ostvarenog u prvom kvartalu 2018, prema dostupnim podacima u drugom kvartalu zabeležen je rast od 23,1 odsto, piše u saopštenju.

Najveći intenzitet radova postignut je na koridorima i u stambenoj izgradnji, a očekuje se da ova dva sektora nastave da „vuku“ rast građevinarstva i u drugoj polovini godine, ocenjuje Ministarstvo.

To, kako je navedeno, potvrđuju i podaci o realizaciji budžeta za projekte koje prati Ministarstvo, gde je u prvih šest meseci 2018. realizovano 48 odsto raspoloživih projektnih sredstava, odnosno 35,45 milijardi od ukupno predviđenih 74 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari