Ministarstvo rudarstva i energetike: Sagledavaju se uslovi za obnavljanje proizvodnje u podzemnoj eksploataciji rudnika Soko 1Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike

U ovom trenutku, sagledavaju se uslovi za obnavljanje proizvodnje u podzemnoj eksploataciji rudnika uglja Soko, koja je obustavljena nakon nesreće u kojoj je osam rudara tragično izgubilo život. U međuvremenu je počeo sa radom zamenski površinski kop Biljkina Struga, čiji otvaranje je bilo dogovoreno i u pregovorima Ministarstva sa sindikatima i poslovodstvom JP PEU „Resavica” krajem 2022. godine – kažu za Danas u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Otvaranje novog ležišta i održavanje kontinuiteta proizvodnje u rudniku „Soko“ omogućiće veću finansijsku stabilnost preduzeća, a time i manju zavisnost od subvencija države, dok će rudari iz podzemne eksploatacije imati mogućnost da budu više radno angažovani, uz visok stepen bezbednosti na radu.

– Najveći broj radnih mesta u rudnicima su radna mesta sa povećanim rizikom, jer pored svih preventivnih mera koje se preduzimaju u ovim radnim sredinama dolazi i do prirodnih pojava koje se ne mogu kontrolisati i predvideti i koje se dešavaju iznenada kao što su izboji gasova, izboji materijala, gorski udari i tako dalje. Svi rudnici sa metanskim režimom rada pa tako i rudnik Soko imaju jasne procedure za rad koje se moraju striktno poštovati. Upravo iz tog razloga insistiramo da dobijanju odobrenja za nastavak rada podzemne eksploatacije uglja u rudniku Soko prethodi detaljna provera ispunjenosti svih uslova koji su neophodni za bezbedan rad rudara – naglašavaju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari