Ministarstvo trgovine objavilo dozvolu za izvoz oružja firme Valir 1Foto: EPA-EFE/ACHILLEAS CHIRAS

Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma objavilo je danas na svom sajtu koje je dozvole za izvoz oružja i kog imala kompanija Valir.

U Ministarstvu navode da su to uradili povodom zahteva dela javnosti da se stave na uvid određene izvozne dozvole oružja, a po izričito dobijenoj saglasnosti izvoznika da se objave svi elementi izvoznog posla.

Oni u saopštenju navode da se radi o kupoprodajnom ugovoru koji obuhvata obračun i plaćanje PDV-a.

“Roba je u potpunosti plaćena HK “Krušik” a. d. Valjevo, pre preuzimanja. Roba je prevezena o trošku izvoznika do aerodroma, a za dalje, do kupca i krajnjeg korisnika, obaveza je bila na brokeru iz Bosne i Hercegovine.

Po okončanoj proizvodnji, inspektori Ministarstva odbrane Bangladeša su izvršili kvantitativni i kvalitativni prijem robe i ispitivanja navedene robe na poligonu, čime je još jednom u potpunosti otklonjena svaka dilema u pogledu vrste robe (vežbovne mine), kao i krajnjeg korisnika (MO Bangladeša)”, navodi Ministarstvo trgovine.

U prilogu Ministarstvo je dostavilo kopije izvoznih dozvola, a sve ugovore su, kako su naveli, uz izričitu saglasnost izvoznika spremni da stave na uvid zainteresovanim stranama.

Naime, pre nekoliko dana u blizini grčkog grada Kavala srušio se avion koji je poleteo iz Niša a u kom je bila pošiljka oružja, u vlasništvu srpske kompanija Valir d.o.o, koja se bavi trgovinom oružjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari