Šta znamo o firmi Valir, prodavcu oružja koje je prevozio ukrajinski avion: Od nule do prihoda od 55 miliona evra za dve godine 1

Firma Valir doo iz Beograda, prodavac oružja koje se nalazilo u avionu koji je pao u Grčkoj, poslednje dve godine zabeležila je neverovatan skok prihoda i sigurno je među najbrže rastućim firmama u Srbiji.

Firmu je 23. decembra 2019. godine osnovao izvesni Stefan Čupković, ali je u junu 2020. godine 100 odsto vlasničkog udela preuzeo 37-godišnji Mladen Bogdanović koji je trenutni vlasnik i direktor firme Valir doo.

Ova firma je već naredne godine ostvarila prihode od 13 miliona evra, a 2021. celih 55,6 miliona evra ili 6,5 milijardi dinara i to skoro sve su bili prihodi od izvoza.

Neto dobit firme u 2020. godini iznosila je 804.523 evra, a prošle godine uprkos četiri puta većem prometu neto dobit je iznosila 156.069 evra.

Firma je u 2020. godini imala tri, a u prošloj 10 zaposlenih. Zanimljivo je da su prosečni mesečni troškovi zarada i dažbina po zaposlenom bili 28.267 evra ili 3,3 miliona dinara, što odgovara neto mesečnoj plati od 2,8 miliona dinara.

Strmoglavi uspon firme čiji je osnivački kapital 100 dinara vidi se i po promeni sedišta firme. Od osnivanja do maja ove godine sedište firme bilo je u jednom lokalu u TC Banjica, da bi se presili na nešto ekskluzivniju lokaciju- u kulu A Beograda na vodi.

Rast prihoda od 327 odsto i pad dobiti od 81 odsto u prošloj u odnosu na pretprošlu godinu pratio je rast potraživanja od čak 6.038 odsto i ona su na kraju prošle godine iznosila skoro 16 miliona evra. Istovremena katkoroćne obaveze kompanije su povećane za 70 odsto na 19,3 miliona evra.

Kapital kompanije je iznosio pola miliona evra.

Bogdanović je izjavio za Novu.rs da je njegova firma imala obavezu da pošiljku doveze do aerodroma u Nišu, odakle je poleteo avion koji se srušio u Grčkoj.

„Mi nemamo nikakvu odgovornost za ovu tragediju koja se dogodila, osim moralne, ali moram da kažem da nam je žao zbog toga što se dogodilo i da nam je žao što su stradali ljudi koji su prevozili našu pošiljku“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, radilo se o školskim minama namenjenim vojsci u Bangladešu.

I ministar odbrane Nebojša Stefanović obratio se javnosti informacijom da je ukrajinski avion Antonov 12 prevozio 11,5 tona proizvoda namenske industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari