Ministarstvo: Za "dužničko ropstvo" Niša kriva bivša vlast 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Ministarstvo saobraćaja je ocenilo da je Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ iznela netačne navode u tekstu objavljenom u Danasu pre dva dana.

„Povodom tvrdnji da je „Aerodrom „Konstantin Veliki“ žrtvovan zarad interesa krupnog kapitala“ i da bi „sredinom sledeće godine Grad Niš mogao da upadne u dužničko ropstvo zbog isplate aerodromskog zemljišta Ministarstvu odbrane“, podsećamo da je prethodna gradska uprava u periodu do 2012. zaključila ugovore zbog kojih je Grad i doveden u situaciju pretnje od „dužničkog ropstva““, kažu u Ministarstvu.

Ugovore o prenosu nepokretnosti za aerodrom i kasarnu je, kako objašnjavaju, još 22. 10. 2010. godine potpisao gradonačelnik Miloš Simonović.

„Ovaj ugovor postao je „svilen gajtan“ oko vrata građana Niša, zaduživši ga samo za aerodrom iznosom većim od 63 miliona evra, što je značajno više od ukupnog gradskog budžeta. U januaru 2012. isti gradonačelnik je, zastupajući Grad Niš, sada u svojstvu prodavca, prodao 15 hektara, 7 ara i 75 kvadratnih metara, to jest kompletno zemljište na kome je bila kasarna, stranoj kompaniji, i to bez garancija, za gradnju koja nije realizovana. Obaveza koju je nametnuo Gradu kroz prvi ugovor stigla je na naplatu ne kako Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ navodi 2020, već 2015. godine. Ipak, zahvaljujući Vladi Srbije i Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture, obavezujući rokovi su produženi dvostruko, što je pomoglo Gradu Nišu da ispuni preuzete obaveze, a umesto naplate 6.313 evra dnevno, Republika Srbija od grada nije uzela nijedan evro, već suprotno“, kažu u Ministarstvu.

Kako dodaju, u saobraćajnom smislu, broj putnika na niškom aerodromu „dostigao je svoju tržišnu poziciju“.

„Vlada Srbije je novim Zakonom o vazdušnom saobraćaju stvorila uslove za uvođenje linija u javnom interesu. Odluka o uvođenju 12 linija u javnom interesu omogućiće građanima i privredi regiona južne i istočne Srbije da sa niškog aerodroma, pod izuzetno povoljnim uslovima, ostvare povezanost sa čak 12 za njih interesantnih evropskih destinacija. Ovakvom odlukom posredno se razvija i saobraćaj na niškom aerodromu, a kao posledica ove odluke skoro je udvostručen broj zaposlenih na aerodromu (već ove godine iznosiće oko 230)“, kažu u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari