Ministarstvu poljoprivrede Srbije će budžet biti uvećan za 16,5 milijardi dinara 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV)

Budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije za 2022. godinu će nakon rebalansa biti uvećan za 16,5 milijardi dinara i iznosiće 78,5 milijardi dinara, što je gotovo 5,3 odsto poreskih prihoda budžeta Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo.

Za direktna plaćanja koja se odnose na premiju za mleko, osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i podsticaje u stočarstvu obezbeđeno je dodatnih 7,7 milijardi dinara, a za mere ruralnog razvoja 2,87 milijardi dinara.

Kako je najavljeno, pored vanrednih mera pomoći proizvođačima suncokreta, finansijsku podršku će dobiti i proizvođači šećerne repe roda 2023. u iznosu od 35.000 dinara po hektaru, a najviše do 500 hektara, za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećerne repe.

Takođe, Ministarstvo je najavilo da će podržati subvencionisanje dela kamate za period odlaganja otplate kredita (grejs period) odobren reprogramom, od šest do 12 meseci, a koji su subvencionisani po osnovu Pravilnika o kreditnoj podršci.

„Do kraja godine biće obezbeđeni i dodatni podsticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa u iznosu od 20 dinara po litri goriva, za 50 litara po hektaru, za maksimalno 20 hektara, što znači maksimalno 20.000 dinara po gazdinstvu“, navelo je Ministarstvo.

U saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, do kraja godine biće realizovana i bespovratna isporuka do 15.000 tona merkantilnog kukuruza u cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.